onsdag 7 september 2011

BLACKWATER USA... del 1


... VAR TOG ALLA COWBOYS VÄGEN?


Text delvis från Wiki

Svaret på den frågan är Blackwater eller Xe som företaget numera heter. Detta är stället för alla Amerikaner med cowboy-gener. Jag talar inte om den där snälla cowboyen som räddar stan från banditer och rider stilfullt mot solnedgången till dramatisk musik.



Nej, här talar vi om den skogstokiga varianten som skjuter och våldtar alla i stan och sen bränner ner byn, bara för att han kan. Denna artikel besvarar frågan; - Vad skall ättlingarna till äkta cowboys skjuta på, när deras förfäder ”skjutit slut på” indianer och skjutit av alla Bisonoxarna?

Denna artikel ger också en viss insikt i varför USA har ett enormt budgetunderskott.

Xe (tidigare Blackwater Worldwide samt Blackwater USA) är ett amerikanskt säkerhetsföretag/militärföretag som startades 1997, och har sitt högkvarter i North Carolina.

Efter att ha fått ett mångmiljonarv från sin fars dödsbo startade Eric Prince företaget Blackwater USA. Eric hade i en kort militär karriär bland annat fullgjort tre terminer för att bli en Navy Seal, men avslutade utbildningen i förtid.

- Eric Prince, har starka band till den kristna radikala högern i USA, och Prince visar öppet sina sympatier till Republikanerna genom stora donationer. Han är en djupt religiös abortmotståndare och högljudd motståndare till homosexuellas familjebildningar.
*

Eric Prince benämns ofta som en fundamentalistisk kristen högerextremist. Han har gärna använt bibliska referenser i sin marknadsföring av Blackwater:

”- Alla bär vapen, precis som Jeremiah när han återuppbyggde templet i Israel, med svärdet i ena handen och en spade i den andra.” - Eric Prince.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bland Erik Princes politiska kontakter finns en lång rad kända republikaner, som John McCain, Pat Buchanan och Charles Colson. Colson var Nixons närmaste man, han utpekades som en av de huvudansvariga i Watergate-skandalen och dömdes till fängelse för sin inblandning.

... Och så förstås George Bush den äldre, under hans presidenttid spenderade Prince sex månader 1990 som praktikant i Vita huset.

Eric Prince har donerat över 250 000$till Republican National Committee, vilka arbetar med politiska strategier, samt till olika republikanska politiker.

Flera i släkten Prince är djupt engagerade i det republikanska partiet.

Verksamheten och affärsidén var inledningsvis att genom säkerhetsinstruktörer erbjuda militära och polisiära myndigheter utbildning. Efter en mycket framgångsrik start expanderade verksamheten till nya områden som till exempel att sälja säkerhetstjänster till USA:s utrikesdepartement och dess personal utomlands.

Företaget Xe har enligt egna uppgifter världens största privata militära träningsläger, beläget i Moyock, North Carolina samt bland annat en egen tillverkning av vapen och bepansrade fordon.

De har även ett antal attackhelikoptrar och flygplan. Vapenindustrin i USA använder Xe och dess personal för att utvärdera nya vapen.

Vapen från Blackwater har dykt upp I händerna på PKK vilket Turkiska regeringen inte alls uppskattat, då de klassas som en terroristorganisation i Turkiet. En formell klagan lämnades till USA:s regering vilket ledde till kongressförhör av Blackwaters ledning.

- Bushadministrationens strategi att starta Kriget mot terrorismen blev finansiellt det stora genombrottet för Xe.



Man anlitade PR- och lobbyföretaget Alexander Strategy Group, som redan hade nära samarbete med Bushadministrationen. Under 2007 betalade man 302 000 dollar för lobbying.

Xe har framgångsrikt lyckats värva flera högt uppsatta personer inom både CIA och Pentagon. Till vice ordförande värvades Cofer Black.Han var tidigare ansvarig inom CIA för vissa terroristfrågor, speciellt tillsatt av Bushadministrationen efter elfte september.

Xe:s lyckade värvningar har medfört att företaget har fått de rätta politiska kopplingarna och därmed de stora beställningarna.



Företaget har verkat i bakgrunden av Irakkriget likt en privatarmé, och har blivit allt mer uppmärksammat för oprovocerat våld, och dess inblandning i ett otal dödsskjutningar av till synes oskyldiga passerande civila.

Bland Iraks befolkning är denna typ av företag ökänt och avskytt för dess vana att "skjuta först och fråga sedan".

Bush-administrationen har använt säkerhetsföretag i syfte att reducera antalet döda amerikanska soldater i Irak, detta genom att lägga ut farliga uppdrag.


- Därmed slipper försvarsmakten att redovisa ännu fler stupade amerikaner. 


- Säkerhetsföretagen lägger i sin tur ut de farliga uppdragen till legoknektar från Afrika och Asien.


Den amerikanska försvarsmakten ansåg till en början att de kontraktsanställda utför viktiga uppdrag som frigör amerikanska soldater för andra uppgifter men den uppfattningen har förbytts till det motsatta, efter att försvarsmakten ibland måste åka på uppdrag för att återupprätta ordningen efter att kontraktsanställda har skapat kaos.



En rapport från Congressional Research Service från 2007 visar att 182.000 anställda till privata militära Företag och privata Säkerhetsföretag är kontrakterade under amerikanska myndigheter i Irak.

Av dessa är 118.000 irakier, 21.000 amerikaner och 43.000 kommer från andra länder, bland annat Chile, Fiji, Nepal, Sydafrika och Storbritannien. Det finns inga uppgifter om hur många säkerhetsvakter som har omkommit i Irak.

Ur ett juridiskt perspektiv har Xe och andra privata säkerhetsföretag samt privata militära företag haft en oklar juridisk status i och med att chefen för den civila administrationen i Irak, amerikanen Paul Bremer utfärdat "Order 17" som fattades 2004, då USA styrde Irak."

Order 17" innebar att amerikanska styrkor och myndighetspersoner samt kontraktsanställda endast omfattas av lagen från den stat de skickats från och därmed innehar immunitet mot irakisk lag. 

Man befinner sig alltså i en gråzon med fritt spelrum av laglöshet, där kontraktsanställda som har begått brott blir hemskickade utan påföljd, i samverkan med USA:s utrikesdepartement.

Det har också förekommit att amerikanska myndigheter verksamma i Irak har överlåtit till Xe-anställda att skriva utredningsrapporter om sina egna dödsskjutningar.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


- Bushadministrationen har nyttjat Blackwater för att optimera framgångarna i Irak, delvis genom att gå förbi de amerikanska myndigheterna.



- Xe lyder inte under vare sig militären, Pentagon, FBI eller CIA.




Blackwater's 2008 Recruiting Video


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Blackwater: Shadow Army


The Nation's Jeremy Scahill describes the rise of Blackwater USA,
the world's most powerful mercenary army.

/ SLUT PÅ DEL 1 


undermattan.blogg
Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.