onsdag 7 september 2011

BLACKWATER USA... del 2


VAR TOG ALLA COWBOYS VÄGEN 2? 

Texten delvis från Wiki
Den irakiska regeringen har arbetat med att få den dominerande aktören Xe att lämna landet efter att företaget varit inblandat i en dödsskjutning av 17 civila vid ett och samma tillfälle.

Som ägare till och högste chef för Blackwater fick Prince några veckor senare i kongressen i Washington förklara dödsskjutningarna, vilket han bland annat gjorde med orden: 

- Vi har 1000 man ute på fältet. Människor begår misstag, de gör dumma saker ibland…

- Under 2006 erhöll Xe totalt 593 601 951$ av federala medel för sina insatser i Irak.



Kongressen i USA har granskat Xe med flera i den privata säkerhetsindustrin i Irak, på grund av alla incidenter och dödsskjutningar. I september 2007 drogs Xes licens i Irak in, efter att de har dödat ett tiotal civila, men de återfick senare licensen igen.

Utredningarna har bl.a resulterat i att militären nu har en överordnad roll gentemot säkerhetsbolagen.

- FBI har utrett skottlossningen från Xe-anställda som dödade 17 civila Irakier, men det visade sig att anställda på amerikanska UD hade gett de inblandade åtalsimmunitet.



PR- och lobbyföretaget BKSH (Black, Kelly, Scruggs & Healey) anlitades för att stödja Erik Prince inför kongressutfrågningarna under oktober 2007, angående Xes förehavanden i Irak.

BKSH har starka band till den republikanske strategen Charles Black, som också var ansvarig kampanjrådgivare inför presidentvalet 2008, för den republikanske kandidaten John McCain.



Blackwaters namnbyte till Xe berodde på att det gamla namnet allt oftare förknippades med deras stora antal dödsskjutningar av civila Irakier.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Den 1 januari 2009 erhöll myndigheterna i Irak rätten att själva utfärda licenser för säkerhetsfirmor verksamma i Irak. Detta har resulterat i att Iraks regering, som sedan 2004 jobbat med att få Xe ut ur Irak, låtit meddela att Xe inte får tillståndet förnyat.

Xe:s sista uppdrag i Irak upphörde i maj 2009. Även amerikanska myndigheter har meddelat att inga nya uppdrag går till Xe i Irak, om de inte har licens för sin verksamhet. Mellan 33-55% av Xes omsättning grundar sig på federala kontrakt för Irak.

Efter Orkanen Katrina anlitades Xe till den drabbade regionen för att motverka bland annat plundring. De tungt beväpnade säkerhetsvakterna har jobbat utan någon övervakning från myndigheterna, i strid mot gällande lagar.

Även de arvoden som Xe erhöll från myndigheterna på 950$ per man och dag, vilket blev ca 33 000 000$ anses inte skäliga.

- En normallön för en Amerikansk soldat ligger på ca: 57$ per dag, medan en Xe-anställd beräknas tjäna mellan 500-600$ per dag.



 I samband med att företagets toppledning och flera anställda kallades till rättegångar under 2010, valde ägaren Eric Prince att lägga ut hela Xe till försäljning. Flygenheten EP Aviation LLC såldes separat.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


- Eric Prince har lämnat USA och är sedan juni 2010 bosatt i Abu Dabi. Förenade Arabemiraten har inget utlämningsavtal med USA.



Från den nya adressen kommer verksamheten att fortsätta med att tillhandahålla säkerhetstjänster för Afrikanska stater samt mellanöstern, bland annat genom företaget Saracen International.

- Eric jobbar även med ett uppdrag åt staten Förenade Arabemiraten, att bygga upp en 800 man stark legionärsbataljon.



Enligt New York Times debiterade Xe den amerikanska regeringen runt tre miljarder kronor per år i Irak. Den republikanska regeringen stod för 90 procent av Blackwaters intäkter.

Samtidigt hade Prince och hans familj väldigt goda kontakter med det republikanska partiet.

Familjen Prince är sedan många år stora bidragsgivare till republikanerna, och Eriks syster Betsy de Vos är ingift i en av USA:s rikaste och mellanvästerns mest inflytelserika republikanska familjer.

Tidningen Forbes uppskattar att Betsys svärfar Richard de Vos förmögenhet är värd runt 24 miljarder kronor.

- Tidigare Blackwater-piloter har numera kontrakt i
bl. a.
Afghanistan och Pakistan där de är delaktiga i USA:s militära ”Predator Drones” - program.



- Drönarna som hittills orsakat runt 2-3000 dödsfall de senaste åren.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2011, Blackwater-vakter fortsatte i Irak


DN Publicerad 2011-09-04 23:16

Hundratals tidigare Blackwater-anställda fortsatte att arbeta som vakter åt amerikanska diplomater i Irak, via andra säkerhetsbolag, sedan Blackwater stängts av i landet. Det visar dokument från USA:s ambassad i Bagdad vilka Wikileaks offentliggjort.

Nyligen kom den amerikanske journalisten Jeremy Scahills bok ”Blackwater – världens mäktigaste armé” ut på svenska. I denna tegelsten varnar han för ”början på en ny världsordning där krig är en multi­nationell affärs­idé.”

Han tar också upp hur Blackwater och andra före­tag i krigsbranschen numera, för att sänka kostnaderna, har börjat vända sig mot Asien och Afrika för att hitta billigare fotfolk.

Blackwater rekryterade bland annat Filippinska legoknektar till farliga specialuppdrag i Irak. Dessa arbetade för halva priset mot vad Amerikanerna tjänade.


Blackwater: Shadow Army



US Contractors Randomly Killing Civilians


Editors notes: Blackwater är bara ett av många
s
äkerhetsföretag som Amerikanska Staten anlitar.

/SLUT PÅ DEL 2

Iraq Deaths Estimator

undermattan.blogg
Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.