fredag 11 november 2011

Amerikas Dr. Mengele på globala äventyr

För 60 år sedan smittades 100-tals personer i Guatemala medvetet med Syfilis av den Amerikanska Statens Medicinska Folkhälsoorganisation med hjälp av andra Amerikanska läkemedelsföretag och deras forskare.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*
 3:e Världens Folk är fortfarande
dagens Medicinska Försökskaniner

Vad gör egentligen läkemedelsföretagen när de avslutat försöken på sina labbråttor? Ett enkelt svar på den frågan är att de beger sig till 3:e världen och fortsätter där sina försök på de fattiga medborgarna…



Året är 1946. På ena sidan av Atlanten, är amerikanska advokater fullt upptagna med att åtala nazistiska läkare vid Nürnberg för brott mot mänskligheten – och för deras så kallade "forskning" som utförts på koncentrationslägerfångar.

- På andra sidan Atlanten, i Guatemala, arbetar USA:s Public Health Service (PHS) med att medvetet infektera fångar och mentalpatienter med syfilis i ett annat "forskningsexperiment" som syftar till att ersätta de ineffektiva läkemedel som tidigare används på soldater under kriget som just avslutats.


Det hela låter alldeles för perverst sjukt och utstuderat för att vara sant. Men en speciell kommission utsedd av USA:s president Barack Obama har nyligen bekräftat att Guatemala experimenten verkligen har ägt rum.  Obama har även utfärdat en offentlig ursäkt till folket i Guatemala.

- Men varför tog det så lång tid att komma till denna slutsats?



Sextiotre år efter Guatemala-experimenten, finner en amerikansk historiker, Susan Reverby, svaret när hon letar igenom ett arkiv med medicinska dokument från 1940-talet...

Reverby höll på att slutföra en sista uppgift i sin två decennier långa uppgift att studera PHS avskyvärda Tuskegee experiment, där hundratals afroamerikanska män med det sena stadiet syfilis observerades noga men inte behandlas, även efter det att penicillinet hade utvecklats.

Hon undersökte ett arkiverat papper av Thomas Parran, USA kirurg-general från 1936-1948, då Tuskegee forskningen redan var i full gång. Då fann hon även det tidigare helt okända experimentet i Guatemala.

I åratal har ordet Tuskegee blivit en synonym för etiska övergrepp i vetenskaplig forskning. Övergreppen var så groteska att president Bill Clinton personligen bad om ursäkt till dom överlevande "försökskaninerna". Det kan vara svårt att tro, men vad Reverby upptäckte, var en ny medicinsk skandal i Guatemala som var ännu mycket mer omfattande.

Medicinsk felbehandling

Susan Reverbys förklaring lyder: "Jag hade tillbringat nästan två decennier med att förklara att det inte förekom någon avsiktlig smittospridning genom inympning av smittan på Tuskegee. Även om PHS hade bedrövliga etikiska normer, så hade de ändå aldrig medvetet smittat någon med syfilis."


- Detta var inte alls fallet i Guatemala.


- Där hade "den amerikanska regeringens sjukvårdsrepresentanter och läkemedelsföretag medvetet smittat 427 av Guatemalas män och kvinnor med syfilis”. 


- De smittade var mestadels fångar och mentalpatienter.

Bild från den riktige Dr. Mengeles experiment

De amerikanska åklagarna vid Nürnberg visste inte om Guatemala experimenten, så det går inte att direkt anklaga någon för avsiktligt hyckleri. Men fallet är inte desto mindre bekymmersamt för det.

Hur kunde Amerikas folkhälsomyndigheter åsidosätta den grundläggande etiska medicinska regeln; ”-Först och främst skada inte försökspersoner medvetet"?

Varför ansågs det här att samtycke från försöksobjekten var onödigt? Skulle något sådant kunna hända igen? De flesta experter tror och hoppas att svaret på den sista frågan är nej - åtminstone inte i samma form.
I själva verket bör man se Guatemalasstudien, med alla sina obestridda fasor, som ett ytterst extremt exempel på alla de etiska problemen som ändå finns i dagens medicinska forskning.

Nu, liksom då, kan de rikare industriländerna sätta press på svagare, fattigare länder. Genom att vifta med pengar kan de få fattiga människor där att ingå i experiment som andra mer välbesuttna i väst absolut inte skulle delta i.

En rapport 2010 visade att utländska medborgare utgjorde mer än tre fjärdedelar av alla patienter i kliniska prövningar som utförs av amerikanska företag och forskare.
Den amerikanska Food and Drug Administration kontrollerade under 2010 endast 45 av alla experiment, eller med andra siffror, cirka 0,7 procent.

Det finns ändå inget bevis för att tredje världens patienter medvetet görs sjuka när forskningen utförs där - till skillnad från i experimenten i Guatemala. Men det betyder inte att den inneboende sårbarheten hos fattiga befolkningar, som också saknar den grundläggande medicinska vården vid epidemier minskar.



Dödens medicin

Under en stor hjärnhinneinflammations-epidemi i norra Nigeria 1996, testade läkemedelsföretaget Pfizers läkare intravenös antibiotika Trovan, som företaget då ville jämföra mot det mest kända effektiva läkemedlet ceftriaxon, som en "kontroll".

Detta förfarande är ändå förenligt med den nuvarande allmänna konsensusen inom forskningsetik om kontrollgruppen får den mest kända och effektiva behandlingen för jämförelse. Den senare följande rättegången mot läkemedlet Trovan som ingick i testet orsakade ändå en storm av kontroverser, av två skäl;

Först, även om studierna visade positiva resultat så var Trovan aldrig någonsin avsedd för försäljning i Afrika, utan enbart för de amerikanska och europeiska marknaderna.
För det andra, så hade det glest bemannade kliniska teamet redan en mässlings- och koleraepidemi att hantera samtidigt...

…Eller som Jean Hervé Bradol, som var ordförande i Läkare utan gränser vid den tiden och ledde dess afrikanska lag, uttryckte det:



"- Det var inte rätt tid för att testa läkemedel alls.


- Panik rådde på sjukhuset och många var på gränsen till att dö.


- Läkarteamet chockades över att Pfizer ändå fortsatte sitt så kallade vetenskapliga arbete i mitten av det helvete som brutit ut"



Nyligen har en annan stor kontrovers också blossat upp i flera indiska delstater, på grund av ett forskningsprojekt där man vaccinerat flickor mot livmoderhalscancer.



En het fråga som nu har gått rakt in i den amerikanska presidentvalskampanjen, eftersom Texas guvernör, Rick Perry, som försöker bli republikanernas presidentkandidat också backar upp ett liknande obligatoriskt program.

Samtidigt som man förhindrar livmoderhalscancer vilket kan tyckas vara en nobel handling, säger kritiker att programmet verkar främst vara till för att bekräfta forskning, snarare än tjäna sjukvårdsbehoven hos missgynnade grupper i fattiga länder.

Bortsett från en intetsägande rekommendation - att skapa ett program för regeringsstyrd kompensation av tredje världens medborgare som skadats under tester av läkemedel avsedda att gynna den rika världens medborgare har inget hänt.

US Presidential kommission för studier av bioetiska frågor, som leds av Dr Amy Gutmann, ordförande för University of Pennsylvania, har definitivt inte gjort mycket i fråga om öppenhet och samhällsengagemang.

Idag när 70 procent av alla läkemedelstester utförs av privata företag, kommer sådana vaga begrepp inte att räcka särskilt långt i riktning mot en hårdare reglering.



- Och många i USA frågar sig varför Amerikanska staten ska ersätta försökspersonerna? 

- Privata företag skördar ändå frukterna av alla de tester som lyckas bör därför också axla riskerna ekonomiskt när de misslyckas.
*

Källa: Donna Dickenson, Emeritus Professor of Medical Ethics and Humanities at the University of London, was the 2006 winner of the International Spinoza Lens Award for contributions to public debate on ethics.   Tidigare Publicerad på Aljazeera.net
*

*

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Editors notes: Den uppmärksamme läsaren ser möjligtvis här en mindre likhet mellan läkemedelsföretagen och bankerna. Man tar oerhörda risker inom sin verksamhet utan större hänsyn till människor och när det går bra tjänar man perversa belopp som göms undan i de rikaste familjernas kassakistor...

 När riskerna man tog slår vansinnigt fel och skadeverkningarna sprider sig som ringar i vattnet så finns det inga pengar till att städa upp efter sig. Inte ett öre någonstans… Allt har gått upp i rök…

 Som tur är har man då sin kära gamla mjölkko i närheten, även kallad skattebetalare. Där finns alltid pengar att täcka eländet och förlusten man ställt till med…  Den stackars kon får dock aldrig vara med och dela vinsten när det går bra.

 Vi drar slutsatsen att 3:e världens folk fortfarande är dagens medicinska försökskaniner. Precis som inom organhandeln där fattiga människor säljer sina kroppsdelar billigt till rika i väst så utförs mängder av läkemedelsexperiment under tvivelaktiga förhållanden på desperata fattiga människor.

 Något som också är värt att notera är att u-länderna där experimenten mestadels utförs sällan är den tänkta marknaden för den väl fungerande medicinen. Detta av den enkla anledningen att folket där är för fattiga för att kunna betala det pris som medicintillverkarna begär.
*
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Här är det Amerikanska "Hälsodepartementet" som
utförde samma typ av experiment som Dr. Mengele...
---------------------------------------------------------------------

United States Public Health Service (PHS)

The Public Health Service Act of 1944 structured the United States Public Health Service (PHS) as the primary division of the Department of Health, Education and Welfare (HEW), which later became the United States Department of Health and Human Services. The PHS comprises all Agency Divisions of Health and Human Services and the Commissioned Corps. The Assistant Secretary for Health (ASH) oversees the PHS and the United States Public Health Service Commissioned Corps.


Agencies within the Public Health Service
*

LÄS MER PÅ: WIKIPEDIA - United States Public Health Service (PHS)



----Tuskegee syphilis experiment----


The Tuskegee syphilis experiment (also known as the Tuskegee syphilis study or Public Health Service syphilis study) was an infamous clinical study conducted between 1932 and 1972 in Tuskegee, Alabama by the U.S. Public Health Service to study the natural progression of untreated syphilis in poor, rural black men who thought they were receiving free health care from the U.S. government.
*
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Editors notes: Experimenteten utfördes av Amerikanska Statens Hälsoinstitut (PHS) på sjuka, fattiga, outbildade svarta  i avlägsna områden på den Amerikanska landsbygden.

Människorna som ingick i experimenten lurades att tro att de fick gratis vård för syfilis. 

Vad som egentligen föregick var att Amerikanska statens läkarteam istället enbart observerade de fattiga svartas dödskamp för att lära sig mer om sjukdomen.

ExperimentetTuskegee fick fortgå i USA ända till 1972. Redan 1940 fanns Penicillinet tillgängligt som effektivt botemedel för syfilis. 

Detta brydde sig inte Amerikanska Statens PHS om att berätta eller ge deltagarna i sitt experiment, utan man observerade bara när de led och dog, vilket också är en naturlig utveckling av sjukdomen om den inte behandlas...

 
Syfilis.

*



Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän

7 kommentarer:

  1. Gissa vad jag hörde idag på radion, jo att hackare hackat hur man tillverkar sin egen medicin. De lägger alltså ut hur man kokar fram egen medicin till nästan ingen kostnad alls. Just nu finns recept på botemedel mot hepatit C och HIV. Läkemedelstillverkarna har höjdt bromsmedicin för HIV med 5000 % senaste åren. Om man kokade själv blev kostnaden 1 kr/ piller. Fler recept väntas. Var "studio ett" som sände reportaget den 5 april 2017.

    Hacking får kanske större propositioner ju mer tiden går.

    I morse hackdes t o m min mobil när jag skrev om terrordåd på DJ. Allt utom första två raderna försvann och mobilen blev helt svart...

    Hacker-eran, är det där vi befinner oss nu?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns ju inget som hindrar att folk/du bidrar med länkar till det påstådda hacket (inte till SR) och till andra fungerande medicinska "huskurer."

      Mainstream är som många börjat fatta, mestadels fejknyheter. Om de ville tillföra mänskligheten något livsförändrande och positivt utan extra kostnad, hade det givetvis hänt för länge sen.


      - Vi befinner oss i den "digitala stenåldern";)

      Radera
    2. Ska länka när jag funnit det.

      Väldigt vilket härligt humör du verkar vara på.

      Radera
  2. UM borde ha en sida för bara goda nyheter... ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. ...Det finns ju t.e.x. de här:

      https://undermattans.blogspot.se/search/label/Puppy%20News

      https://undermattans.blogspot.se/search/label/Roligt%3F

      Sen har säkert alla välinformerade och upplysta människor en "exceptionell" förmåga att skapa sina egna "goda nyheter?"

      Radera
  3. Vet du vad jag mer lärde mig idag? Jo att lök-saft botar finnar och mynta var faraonernas sömnmedel.

    Man undrar lite om läkemedelsindustrin är dom som jobbat på att gamla huskurer gått förlorade.

    Vi passar dom dock vidare, eller hur? ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns säkert botemedel till nästan allt ute i naturen, utan större kostnad.

      Förbud mot exempelvis Cannabis uppehålls genom att "Big Pharma" varje år mutar/betalar/lobbar miljarder till alla korrupta politiker & media i västvärlden.

      Fast det pågår sakta en förändring;

      http://undermattans.blogspot.com/2016/11/danmark-legaliserar-medicinsk-cannabis.html

      https://www.rt.com/news/382432-canada-legalize-weed-2018/

      Radera

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.