onsdag 7 december 2011

SOS-ALARMS DÅLIGA DAGAR del 1

SOS-ALARMS DÅLIGA DAGAR del 1

*
SOS och ambulanspersonalen gör säkert för det mesta ett bra jobb. Men ibland verkar det som om dessa förmodade vardagshjältar inte riktigt lever upp till förväntningarna. Då sopas det genast under mattan av de ansvariga. Här återges några av deras verkligt dåliga dagar…


Källor:  Dagspress,  m fl
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



2011-09-06, HJÄLP, JAG KAN INTE ANDAS”


Jill Söderberg, 22, ringde i panik efter hjälp. Hon hade svår andnöd, men nekades ambulans med motiveringen att hon fortfarande var verbal.

En vecka senare började familjen bli orolig. Jills bror och pappa tog sig in i lägenheten, där de hittade henne död.

 För mamma Annika, 47, Jills pappa och Jills fem syskon är sorgen tung. ”Jag har egentligen inga ord ... Det känns naturligtvis helt fruktansvärt. Hon var 22 år, hade hela livet framför sig”, säger Annika.

 22-åriga Jill ringde SOS Alarm tre gånger Vägrades vård – dog bara timmar senare. Jill Söderberg från Timrå hade varit sjuk i drygt en vecka. Först i maginfluensa. Sedan feber, frossa, domningar i händerna och svårigheter att andas.

 ”Helt fruktansvärt”


Vid tvåtiden på natten den 20 januari ringde hon SOS för sista gången. Samtalet pågick i femton minuter. Hennes mamma Annika har fått det uppläst för sig.

– Jill ringde sammanlagt tre gånger och förklarade att hon varit sjuk länge och hade svårt att andas. Hon ropade efter hjälp och ambulans flera gånger, berättar hon. Men SOS-operatören vägrade, och Jill avled samma dag.

– Jag fick intrycket att de som tog emot samtalen bara tyckte att hon var irriterande, säger Annika. En vecka senare började familjen blir orolig. Hennes bror och pappa tog sig in i lägenheten där de hittade Jill liggande i soffan, död. Annika har nu anmält händelsen till Socialstyrelsen.

2011, Timråkvinnan nekades ambulans under fyra dygn - avled


TIMRÅ (ST) En ung Timråkvinna vädjade om att få en ambulans skickad till sin bostad vid fyra tillfällen under fyra dygn. Efter det sista samtalet avled hon.

– Då hade hon svårt för att andas. Hon hänvisades till sjukvårdsupplysningen och där tyckte de att hon lät irriterad, säger kvinnans mamma. Mamman till den unga kvinnan har fått samtalen till SOS Alarm upplästa för sig. Efter den smärtsamma redogörelsen är hon starkt kritisk mot hur ledningscentralen har hanterat ärendet.

– Vid det första samtalet berättade hon att hon hade haft feber, frossa och värk i hela kroppen under en vecka. Hon ville ha en ambulans skickad men nekades och under mötet vi hade med representanter från hela vårdkedjan sa man att det berodde på att hon "fortfarande var verbal", säger kvinnans mamma.

Kvinnans förmåga att uttrycka sig skulle alltså vara ett argument för att ingen ambulans skickades. – Det är helt galet. Är man inte verbal kan man ju inte ringa efter en ambulans alls, säger en närstående till familjen. Kvinnan fortsatte att vädja om hjälp.

Under fyra dagar ringde hon lika många samtal. Vid det tredje samtalet var det en kamrat som försökte föra hennes talan, i hopp om att få hjälp med en ambulanstransport så att hon kunde komma under sjukhusvård. Hennes anhöriga ska anmäla ärendet till Socialstyrelsen.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2012, Jill, 22, fick ingen ambulans – nu får beslutet kritik (UPDATE)

Jill Söderberg, 22, vädjade förgäves om en ambulans. - Tre gånger.
Hon dog ensam hemma i sin lägenhet samma dag. Beslutet att inte skicka ambulans får nu kritik av Socialstyrelsen.

Aftonbladet Publicerad: 2012-03-27
Tre gånger under ett dygn larmade Jill Söderberg från Timrå SOS Alarm och bad uttryckligen om hjälp. Det var vid tvåtiden natten den 20 januari 2011 som hon ringde för sista gången.

Hon andades flämtande och snabbt, talade stötande och sluddrigt med viss fördröjning och hade ont i hela kroppen. Hon vädjade till SOS Alarm om att skicka en ambulans.

 

”Hjälp mig”


– Snälla, hjälp mig! Jag vill ha en ambulans hit. Skicka nu. Jag kan inte röra mig.

Men i stället för att omedelbart skicka en ambulans kopplade SOS Alarm samtalet vidare till sjukvårdsrådgivningen, som enligt rutinerna då fungerade som högre medicinsk kompetens, i landstinget i Västernorrland. Där bedömdes att hon hade maginfluensa.

Samma dag avled Jill Söderberg ensam hemma i soffan av läkemedelsförgiftning.

– Vår bedömning är att operatören agerat helt korrekt, sa Anders Klarström på SOS Alarm till Aftonbladet då.

Nu kritiseras primärvården i Västernorrland - efter en Lex Maria-anmälan - av Socialstyrelsen, som även har synpunkter på att inte heller SOS Alarm tillkallade ambulans.

”Anmärkningsvärt”


Socialstyrelsen finner det anmärkningsvärt att Jill Söderbergs allvarliga symptom negligerades vid både andra och tredje samtalet - och påpekar i sitt beslut att det klart och tydligt framkom av samtalen att hennes vitalfunktion var klart påverkad. Mot bakgrund av denna påverkan borde en ambulans ha tillkallats redan i första skedet i samtalet med SOS Alarm, skriver Socialstyrelsen i sitt beslut.
Fotnot: I en tidigare version skrev Aftonbladet felaktigt att Socialstyrelsen riktade skarp kritik mot SOS Alarm.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2010, Polisanmälan mot ”ollande” ambulanssjukvårdare


2010-10-29 16:03:00

Efter att ha kissat på ett golv och tryckt sitt könsorgan mot möblemanget på ambulansstationen anmäls nu en manlig ambulanssjukvårdare.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



2011, Ambulans backade på patient

Text: TT, dagspress Publicerad 26 oktober 2011 22.27, Falun.

En ambulansförare i Dalarna har åtalats sedan han i januari backat på den person han kommit för att hjälpa, rapporterar lokala medier.

Ambulansföraren skulle hämta en man som låg skadad vid en cykelväg. För att komma till platsen ansåg sig föraren tvungen att backa längs vägen. Manövern slutade med att ambulansföraren backade på den redan skadade patienten som bröt flera revben. Händelsen inträffade i Persbo i Dalarna i början av året.

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




2010, 55 minuter tills ambulansen kom

Den två månader gamla pojken och hans mamma fick vänta 55 minuter på ambulans, enligt en första avvikelserapport.

– Det är klart att det är jätteilla om det tagit så lång tid, säger Bengt Asplén, chef för Ambualarm, en inrättning på Västra Götalandsregionen som hanterar kontakterna mellan SOS Alarm AB och regionens ambulanssjukvård.

Babyn avled under gårdagskvällen på intensivvårdsavdelningen på Sahlgrenska sjukhuset. Där ligger hans mamma, som är i 30-årsåldern, kvar. Hennes tillstånd betecknas som allvarligt men stabilt.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2011, Ambulansen kom till fel stad

2011-08-04 15:50:00

SÖDERHAMN. Kvinnan som hade bröstsmärtor påpekade noga vilken stad hon bodde i. Men ambulansen åkte ändå till rätt adress men i fel stad.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



2010, 15-årig pojke med hjärnblödning lämnades kvar

Malmö. – Ambulansföraren och sjuksköterskan är både ledsna och chockade och beklagar det som har inträffat.  Det säger Poul Kongstad, chef för Region Skånes prehospitala centrum, och som i går talade med de två som lämnade en 15-årig pojke med hjärnblödning vid Linnéskolan i Limhamn.

Det är den 15-årige pojkens mamma Lena Andersson som anmält ambulanspersonalen till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN. Mamman menar att både hennes son och hans kompisar blev lämnade utan insats och hånade av ambulanspersonalen.

Så igår vid femtiden fick ambulansföraren och sjuksköterskan genom Poul Kongstad vetskap om följderna av deras "insats" vid Linnéskolan. – Jag talade själv med dem och de blev både ledsna och chockade över felbedömningen. Att det var en felbedömning är väl uppenbart för alla, det var ju en potentiellt farliga skada, säger Poul Kongstad.

Han tillägger att man även måste undersöka vilka möjligheter som fanns för att erhålla en riktig diagnos. Efter samtalet säger han att de båda känner att "det inte blivit korrekt". Nu samlas alla fakta in som till exempel hur och när larmet kom till SOS Alarm, ambulansens framkörningsrutiner och annan dokumentation. Ambulanssjuksköterskan ska på måndag komma in med en skriftlig redogörelse till HSAN.

Ansvarige överläkare går sedan igenom materialet och han kommer även att träffa de båda. Om HSAN finner att ambulanspersonalen brustit kan olika grad av kritik riktas mot dem. Det handlar om en erinran eller varning, sjuksköterskan kan i värsta fall bli av med sin legitimation. Därefter kommer man även att ta ställning till om det som skett ska anmälas till Socialstyrelsen enligt Lex Maria.

– En HSAN-anmälan gäller enskilda, alltså de två som bemannade ambulansen, medan en Lex Maria-anmälan mer handlar om systemfel, säger Poul Kongstad.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



2010, Ambulanspersonal tog misshandel för berusning

2010-05-20 15:06:00

En 15-årig pojke i Malmö som slagits ner med knogjärn avfärdades som berusad av ambulanspersonal.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2011,  Ann-Christine, 60, ringer SOS Alarm – hennes man Thomas, 53, kan inte sluta hosta och har smärtor. Operatören föreslår att hon ska köpa hostmedicin till honom. Socialstyrelsen granskar fallet.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Basti Andersson slog larm – sju gånger.  Foto: KRISTER HANSSON

2011, Lisa Holm, 83, tvingas vänta på ambulans i mer än tre timmar efter att hon skadat sig i sin lägenhet. Hennes väninna Basti Andersson slår larm sju gånger innan hjälpen kommer. Då är det redan för sent – Lisas liv går inte att rädda. Socialstyrelsen granskar fallet.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



2010, Johan Björklund, 20, soldat, får hjälp av försvarets sjuksköterskor när han inte kan andas. Han förlorar medvetandet och sköterskorna larmar 112.

De får rådet att själva köra in honom. På sjukhuset konstateras en dubbelsidig lunginflammation. Socialstyrelsen granskar fallet.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Vivi-Anns man avled när han nekades hjälp av sjukvården.

2011, Hans Sjöberg, 68, insjuknar. Hans fru Vivi-Ann ringer SOS Alarm och blir hänvisad till akutmottagningen. Där viftas hennes vädjan bort. Tre dagar senare svimmar Hans vid Vivi-Anns fötter. Först då skickas en ambulans. För sent. Hans avlider av vatten i lungorna. Socialstyrelsen granskar fallet.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



2010, Lennart, 67, blir svårt hjärtsjuk. Då ringer hans fru SOS Alarm, men operatören vill inte skicka någon ambulans. Socialstyrelsen granskar fallet.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2010, Maj-Britt Cederman, 84, ligger hemma på sitt golv i flera timmar i väntan på ambulans. Hon nekas, men erbjuds att få sjuktransport ”om några timmar”. Väl på sjukhuset avlider Maj-Britt. Socialstyrelsen granskar fallet.



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



2010, Gabriel van der Eerden, 16, ramlar i skidbacken och skadar ryggen. Det tar 50 minuter innan ambulansen anländer. Han blir förlamad och sitter nu i rullstol. Socialstyrelsen granskar fallet.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



2011 Emil Linnell, 23, ringer 112 flera gånger utan att få en ambulans. Trots att han har andningsproblem och inte kan stå upp, avvisas hans rop på hjälp. 

Några timmar senare hittas han död i sin lägenhet med brusten mjälte. SOS-sjuksköterskan åtalas för grovt vållande till annans död. Han frias senare av tingsrätten.

Emil Linnell.

Anders Åström,
omskriven sjuksköterska,

– Åtalad och frikänd  i Tingsrätten
för vållande till Emils död.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2011, SOS Alarm missade stroke


SVT Publicerad 6 september 2011 - 06:57

Det krävdes två samtal till SOS Alarm innan en kvinna med misstänkt stroke i Uppsala hämtades för akutvård. Nu anmäls händelsen till Socialstyrelsen, skriver UNT.

Det första samtalet ska ha gjorts på kvällen. Men först nästa morgon fördes kvinnan till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Anmälaren menar att händelsen lett till stora men för kvinnan som i dag uppges sitta i rullstol och vara i behov av daglig vård. ABC

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




2011, SOS tvivlade på larm

Publicerad 17 november 2011 20.29 Uppdaterad 22 november 2011 14.06

Marianne Strand fruktade det värsta när hennes mamma ringde och knappt kunde göra sig förstådd. Men när dottern larmade SOS Alarm ville sjuksköterskan inte skicka ut en ambulans – hon krävde att själv få prata med mamman för att kunna göra en bedömning av hur akut läget var.

Det var på kvällen den 3 oktober i år som 79-åriga Ingegärd Strand ringde sin dotter. Omgående stod det klart för Marianne Strand att hennes mamma var allvarligt sjuk, men vad hon led av var svårt att avgöra eftersom mamman hade svårigheter att formulera sig.

På vägen hem till mamman ringde Marianne Strand SOS Alarm och berättade vad som hänt. Men enligt henne ville inte sjuksköteskan skicka en ambulans till mammans hem. – Hon bara ställde en massa frågor. Men jag hade ju inga svar eftersom mamma knappt kunde prata. Det enda jag visste var att hon var otroligt dålig och behövde en ambulans.

Men sjuksköterskan tyckte inte att Marianne Strands uppgifter var tillräckliga utan ville själv prata med mamman. När hon väl gjort det skickades till slut en ambulans. På sjukhuset visade det sig att Ingegärd Strand drabbats av en stor hjärnblödning.

– Det var på håret att hon överlevde. Och det gör mig så arg att man kampanjar om hur viktigt att det är att hjärnblödningar upptäcks i tid, men sedan vägrar man hjälpa en person som är uppenbart sjuk. Händelsen är nu anmäld till Socialstyrelsen. Anders Klarström, presstalesman på SOS Alarm, kan inte uttala sig om det specifika fallet men säger att andrahandsuppgifter komplicerar sjuksköterskornas jobb.

– Många äldre känner att de inte vill vara till besvär och larmar hellre anhöriga än SOS. Men det är ett problem eftersom det blir så oerhört mycket svårare för sköterskorna att kunna bedöma vilken vårdnivå som gäller. Men är det inte bättre att ta det säkra före det osäkra och skicka en ambulans?

– Det gör vi hela tiden. Du skulle bara veta hur många ambulansförare ute i landet som tycker att de blir utskickade helt i onödan.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



2009, Ambulansen missade benbrott

Publicerat: onsdag 23 september 2009 kl 16:47

När tolvåriga Felix körde omkull på en motorcrosstävling i lördags och bröt båda benen fick han inte åka med ambulansen till sjukhuset, då ambulanspersonalen sa att det var en vrickning.

- Ja de klämde lite och så sa de att det nog bara är en vrickning på båda fötterna, säger Felix. Ambulanspersonalen skickade hem honom till lägenheten i Hallsberg. Väl hemma såg Felix mamma Camilla hur hans ben svullnat ringde sjukvårdsrådgivningen.

Då fick de åka ner till USÖ och fick en akut röntgenremiss. På akuten fick de sedan reda på att Felix hade frakturer i båda sina ben. Något som ambulanspersonalen på plats vid olyckan missat. Christian Thörn, medicinsk ledningsansvarig på ambulansen på USÖ säger att de nu ska ta reda på omständigheterna varför det blev så här.

- Generellt sett så är det i vår rutin att när det finns misstanke om fraktur, så transporteras patienten till akutmottagningen för att få en undersökning och bedömning, säger Christian Thörn.
Varför detta inte skett i det här fallet ska nu utredas.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2009, Ambulans missade bruten arm


Publicerat: onsdag 28 januari 2009 kl 10:40

Ett äldreboende i Göteborg anmäler till Socialstyrelsen att en äldre kvinna på boendet fick gå flera dagar med en bruten arm utan åtgärd.

Kvinnan, som bröt armen när hon ramlade utanför boendet, skjutsades efter en bedömning från ambulanspersonalen tillbaka till boendet. Frakturen upptäcktes inte förrän flera dagar senare, när kvinnan röntgades.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2008, Ambulans missade död man


En man i 60-årsåldern påträffades vid lunchtid på söndagen död vid Söderforsens pizzeria i Uppland. Redan vid 22-tiden på lördagskvällen slog personalen larm till SOS om den då kraftigt berusade och blödande mannen.

Men trots att ambulans kallades till platsen låg mannen kvar när pizzerian öppnade på söndagen. Restaurangägaren Shafik Mahmod var den som slog larm till SOS på lördagen och upptäckte mannen på söndagen när han skulle öppna pizzerian.

-Jag trodde att han låg och sov och gick för att väcka honom. Men när jag kom fram upptäckte jag att han var död. Jag ropade till några grannar, som sedan ringde SOS, säger Shafik Mahmod till TV4Nyheterna Uppland.

"Konstigt att de inte hittade honom"

Den döde mannen låg enligt Shafik Mahmod hela tiden synligt på gräset bakom pizzerian. Han har inte fått svar på varför ambulanspersonalen inte hämtade mannen. -Det är konstigt att de inte hittade honom. Han kunde varken gå eller stå och blödde från huvudet, säger Shafik Mahmod.

Tog emot samtalet och larmade ut

SOS Alarm som hanterar larmsamtalen bekräftar för TV4Nyheterna Uppland att de tagit emot samtalet och larmat ut både ambulans och polis. - Ambulansen blir utlarmad då och då utan att hitta någon patient.

Det är inte direkt ovanligt, däremot att det får en så här tragisk utgång kan jag inte komma ihåg har hänt tidigare, sägerSOS-platschefen Lennart Hammarstedt. Åkte ambulans och polis till Söderfors?
- Jag vet att ambulansen gjorde det, när det gäller polisen så får du fråga dom.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



2011, Patient dog när ambulansen dröjde


Publicerad 2011-11-24 14:42

En person i norra Stockholmsorådet som avled efter ett krampanfall fick vänta 6–7 minuter på grund av ett struligt skiftbyte, där det blev oklart vem som skulle ta hand om uppdraget.

Enligt en lex Maria-anmäland om en avvikelserapport som ambulansföretaget nu gjort kan den ”avsevärda fördröjningen” ha bidragit till dödsfallet, skriver nyhetsbyrån Siren.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



2011, En pulsåder brast - ambulansen kom inte

Laholm. 70-åriga Siv Svensson i Laholm var en hårsmån från döden när en pulsåder brast i hennes nyopererade ljumske.

Men trots att maken Åke ringde till SOS Alarm två gånger och bad om att en ambulans skulle skickas fortast möjligt dröjde det nästan en timme innan den kom. Det första samtalet hade inte medfört någon utryckning.

I Stockholm har en av SOS Alarms operatörer, en manlig sjuksköterska, ställts inför rätta misstänkt för grovt vållande till annans död i fallet med 23-årige Emil Linnell som avled i sviterna av en sprucken mjälte sedan han förgäves ringt 112 och vädjat om hjälp.

Det kunde ha slutat lika illa för Siv Svensson. Rena turen gjorde att hon överlevde. – Som tur var rullade pulsådern ihop sig när den gick av. Annars hade jag förblött, berättar hon. Klockan 12.26 - 54 minuter efter första 112-samtalet anlände ambulansen till sist. Den hade fått det som ett prio 2-uppdrag, det vill säga inte akut.

– En kvinnlig läkare sa att "det här är allvarligt". Efter halvannan timme fick Åke dock ett lugnande besked.
– Hon klarar sig och kommer att bli bra. Det var en stor lättnad att få höra. SOS Alarm har nu inlett en utredning kring händelsen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2009, Nekad ambulans trots proppar i lungorna


En kvinna från Nyköping har klagomål på SOS Alarm sedan hon blev nekad ambulans när hennes man föll ihop på golvet blödandes ur munnen för tre år sedan.

I stället hänvisade SOS till sjuktransporter, trots att det var sent på kvällen. Parets svärson fick i stället komma och köra mannen till lasarettet. Väl där visade det sig, enligt kvinnan, att han hade proppar i lungorna och han skickades på operation på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

SOS Alarm har fått många klagomål under senare tid för missbedömningar om när de ska skicka ambulans och inte. För att undvika misstag bland de 2 700 samtal företaget tar emot varje dygn jobbar med att öka den medicinska kompetensen hos medarbetarna.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2011, Kunde Håkan ha räddats?


GÄVLE. Håkan Berggren, 39 år, avled svårt sjuk hemma i väntan på ambulans.
Nu anmäler hans föräldrar Sonja och Ola Berggren till Socialstyrelsen att det dröjde 40 minuter innan den kom.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2011, Peter fick vänta på ambulans i knappt en timme


Efter en bilolycka fick Peter Jansson vänta i drygt 50 minuter på att ambulansen skulle köra tre mil.

Såret i Peter Janssons panna är ihopsytt med sju stygn. Huden kring ena ögat och ögonvitan har färgats röda efter den kraftiga smällen som spräckte bilens vindruta. Från sängen på Akademiska sjukhuset berättar han om olyckan som inträffade för en vecka sedan.
– Jag vaknade till när ambulansen kom. Sedan minns jag att jag var fastspänd och mådde illa, berättar han.

Klockan hade passerat fem på eftermiddagen. Peter Jansson fick problem med tävlingsbilen som han testkörde och han körde in i en parkerad bil hemma på gården i Askarbäck, tre mil norr om Uppsala. Hans 16-åriga son Jonas var en av dem som kom till undsättning och fick ut Peter ut bilen.

–Pappa satt bara och hängde och gjorde något konstigt ljud. Som att han snarkade, säger Jonas Jansson.
Han ringde 112 och snart skulle en ambulans vara på väg.
– Jag sa till larmcentralen att vi inte får någon kontakt med pappa och att han blöder som en gris.

Även grannar, Jonas kompisar och Peters fru Kristina hjälpte till med att lägga tryckförband.
– Jag tänkte att det var skönt att jag skulle ha hjälp av kunniga personer om en kvart, säger Kristina Jansson.

Men den kvarten gick, utan att någon ambulans kom. Jonas ringde tillbaka till SOS Alarm flera gånger. Vid ett tillfälle sa de att ambulansen snart åkte genom Björklinge, vilket familjen anser är en rejäl omväg. Först efter drygt 50 minuter var ambulanspersonalen på plats.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2011, Dog efter lång väntan på ambulans


TT inrikes 2011-06-01

Fyra gånger ringde anhöriga till en äldre kvinna i Höganäs efter ambulans. När den väl kom var hennes tillstånd kritiskt och hon dog samma dygn. Fallet anmäls nu till Socialstyrelsen.

Enligt Höganäs kommuns lex Maria-anmälan upplevde de anhöriga att de togs på allvar av SOS Alarm först tredje gången de larmade. Den ambulanspersonal som till sist kom ska ha varit mycket upprörd över att kvinnan inte fått hjälp tidigare.

Den drygt 80-åriga kvinnan larmade själv på kvällen den 10 februari om att hon fallit i hemmet. Hon fick hjälp av nattpatrull och distriktssköterska, men hade inga synliga skador. Vid en ny kontakt morgonen därpå hänvisades hon till vårdcentral. De anhöriga ansåg att allmäntillståndet snabbt försämrades och valde att i stället slå larmnumret 112.

Men det dröjde flera timmar innan ambulans var på plats. Kvinnan fördes till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda. Av anmälan framgår att det uppstod missförstånd mellan hemvården, kommunens trygghetslarm och SOS Alarm. Kommunen ser nu över och reviderar sina rutiner. På SOS Alarm uppger presskontakten Matz Laurentz att man tar fram tillgängligt material i fallet för att snabbt kunna svara på frågor från Socialstyrelsen.



 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



2011, Ambulans lämnar patienter i sticket

Det är inte bara SOS-alarm som ibland nekar personer ambulans på felaktiga grunder. Även ambulanssjukvården får nu kritik för att lämna svårt sjuka patienter i sticket. Just nu handlägger Socialstyrelsen flera tillsynsärenden.

-Vi ser brister i dokumentationen samt en oförmåga att lära sig av tidigare misstag, säger Maria Carlund, inspektör på Socialstyrelsen och myndighetens talesperson för tillsynen av den prehospitala vården dit ambulanssjukvården räknas.

Ett av de ärenden som nu utreds gäller en händelse den 12 mars förra året. En berusad man som ramlat och slagit i huvudet flera gånger nekades ambulansvård. I stället låste polisen in honom i en cell. Några timmar senare hittades han död. Enligt obduktionsprotokollet var dödsorsaken en blödning i huvudet.

-Jag tycker det är självklart att man får åka till sjukhuset om man slår i huvudet, oavsett om man är berusad eller inte, säger mannens syster Susanna Forsell.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



2011, Deras Håkan dog i väntan på ambulans

GÄVLE. ”Det tog nästan 40 minuter”  Håkan Berggren, 39 år, dog i hjärtinfarkt i väntan på ambulansen. När vårdpersonalen väl kom tog de pulsen på honom – sedan dog han.

– Det tog nästan 40 minuter innan ambulansen kom trots att jag sagt att det gällde livet, säger mamman Sonja Berggren. Det var 12 mars i år som Håkan blev dålig i hemmet. – Han kunde inte stå på benen och svettades våldsamt. Han kunde varken prata eller få luft. Det var hemskt, säger pappan Ola Berggren, som ringde 112 och sa att det gällde livet.

Normalt ska en ambulans hinna till adressen på tio minuter, men hjälpen dröjde.

Saknade utrustning

– När den äntligen kom hade det gått 40 minuter sedan jag ringde första gången, säger Sonja, som också är kritisk till ambulanspersonalen. – Inga hjälpmedel för att starta ett hjärta som stannat. De tog det väldigt lugnt och tog pulsen på Håkan. Vi har uppfattningen att han dog i samma ögonblick.

– Vi mår fortfarande dåligt av det som hände. Därför har vi nu gjort en anmälan till Socialstyrelsen, säger mamma Sonja.

Vill inte kommentera

Varför ambulansen dröjde finns det inget svar på ännu. – Jag vill inte lämna ut några tider eller kommentera det enskilda fallet i övrigt under pågående utredning, säger Tommie Lundqvist, vid SOS Alarm i Gävle.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



…Men Ryssarna skall ändå alltid vara värst!

Påkörd av polis — och ambulans

Publicerad 2010-10-20 13:36

Först blev den 15-åriga flickan och två kamrater påkörda av en berusad polis. Sedan dog hon när ambulansen råkade köra på henne när den kom till platsen.


Händelsen inträffade nära Kargosok i Tomsk-regionen i Sibirien i tisdags, rapporterar lokala massmedier. De andra två skadade vårdas på sjukhus, i stabilt tillstånd. Den berusade polisen färdades i sin privata bil vid olyckstillfället.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




undermattan.blogg

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.