fredag 9 mars 2012

Alla riksdagspartier visste om vapenfabriken i Saudiarabien

---ALLA VISSTE---ALLA LJUGER!---


SR 2012-03-08
Vi kan nu avslöja nya uppgifter om den saudiska vapenfabriken – det så kallade projekt Simoom.  Dokument som Ekot tagit del av visar att politiker från alla riksdagspartier redan 2010 informerades om det planerade bygget av vapenfabriken.


Den hemliga promemorian visar också att FOI hittat ett nytt bolag som skulle driva projektet vidare sedan upplägget med bulvanföretagets övergetts.

Den promemoria som Ekot kommit över redovisades för Exportkontrollrådet, EKR, den 5 maj 2010. Den är skriven av Inspektionen för strategiska produkter, ISP, och visar i detalj hur projektet med den saudiska vapenfabriken ska gå vidare.

Det listas exakt vilka fabriksbyggnader som ska byggas, bland annat anläggningar för framställning av stridsdelar och anläggningar för framställning av flera typer av sprängämnen.

I den hemliga promemorian framgår att Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, ska stå för utbildning. Bland annat i hur stridsdelar framställs.

FOI ska också ha en övervakande roll genom att bedöma "projektets framskridande och leveranser".

Projektet med vapenfabriken bedöms pågå under fyra till fem år och vara värt upp till fyra miljarder kronor.




I EKR finns representanter från alla riksdagspartier. Det betyder alltså att information om projekt Simoom – planerna på att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien – funnits hos samtliga riksdagspartier.

Det bekräftas också av att moderaten Björn Leivik, som var ledamot i rådet då uppgifterna presenterades.

– Det är ju frågor som varit uppe i EKR.

Nu syftar du på att Exportkontrollrådet fick information om projekt Simoom den 5 maj 2010?

– Ja, just det.

Och hur resonerade ni om det då?

– Ja, det var väl inte så mycket resonemang eftersom det fanns ett avtal mellan våra länder. Det var det som reglerade upplägget och det kunde inte vi ha några synpunkter på.

Ekot har tidigare avslöjat att eftersom regeringen ville att projektet med vapenfabriken skulle drivas av ett privat företag, så skapade FOI ett bulvanföretag där FOI på papperet bara skulle vara konsulter.



Och vad den hemliga promemorian – som vi offentliggör i dag – visar är att FOI hittat ett nytt bolag som ska leda projektet.

Grontmij AB heter det och är rekommenderat av FOI. Och precis som i det tidigare upplägget ska FOI vara åt konsulter åt såväl Grontmij som Saudiarabien.

– Där har FOI hela kommunikationsansvaret, så jag har inga kommentarer på det, säger Niklas Sörensen som är vice vd på Grontmij. 

Varför inte då?

– Nej, jag har inte. Det är de som har kommunikationsansvaret i den frågan. Det tänker inte jag ta på mig. Du får prata med generaldirektören på FOI.

Enligt våra källor har FOI fortsatt att vara delaktiga i planeringen av vapenfabriken åtminstone fram till i tisdags, då de hemliga planerna blev kända.
/SR






---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Editors notes
UnderMattans redaktör löser världens problem!


SHIT HAPPENS!
SR verkar faktiskt ha hittat människor i Sverige som fotfarande stolt kan titulera sig Journalister,  i motsats till  fjollorna i den uppköpta  Bonnier-pressen. :)




- Hur ska eliten ljuga sig ur den här knipan?(Reinfeldts sista monolog?)


-Ett nytt terrorattentat? ...-Tja, det funkade förra gången... Men folk kan bli misstänksamma om det smäller för ofta?

-Kungahuset kan knappast klämma ut fler bebisar just nu väl? ...Eller?.. Nej ingen bra idé...

:)-All media fylls med hundvalpar samtidigt? ...-Nja, det har vi ju redan kört de senaste åren...

-VM i fotboll får börja imorgon? ...Inte det heller...-F*n, idéerna börjar ta slut... :(

-Kungabilderna är äkta, vi ringer Mile?  ...Vill han inte?  Typiskt...

:)-Vi kallar in Arkelsten hon får förklara att allt är ett misstag och att det egentligen gällde en glassfabrik...

... -Vid närmare eftertanke... Nej... Duger inte... :(


:)-Kan vi inte skjuta Journalisterna?  ...-Redan publicerat??? Vilket elände... :(

-Jag tar pengarna och sticker..?  Utlämningsavtal? Varför införde jag det i EU..??????


-Jävla land, kan man inte få mygla ifred utan att SR-Journalister ska lägga näsorna i blöt. Jag får ta ut det på Filippa ikväll istället... Oh, javisst hon har ju stuckit med brevbäraren...  

- F*n ingenting fungerar idag... :(

:)-Inte ens några arbetssökande i närheten att plåga..?  -Va f*n... -Ett kungarike för några gamla tanter jag kan utvisa... Inte det?... 

-Det här suger verkligen! :(

-Inga fattiga i närheten? Utlänningar??... - Måste bli av med mina aggressioner. :( :(

:)-Har det!!! (idé! :)), ...puh, äntligen...  :) -Jag lägger några nya skamliga integritetskränkande lagförslag, så mår jag genast bättre...  ...

-Riksdagen stängd???

- Det här är bara inte min dag... - Jag ringer Carema och ber dom plåga gamlingarna lite extra idag så känner jag mig nog bättre... -Var e mobilen?

:(-Vad i hel** ingen täckning? 

...-Satan, skulle inte anlitat min svåger till att bygga mobilmaster för staten... (fast han va ju billig och behövde inget kvitto..? :))

-Om jag skulle kalla in b-laget? - Kanske han kan lösa mina problem? :)


...-Vid närmare eftertanke, ...så desperat är jag inte riktigt än...


:(-De e f*n inte lätt att va moderat Statsminister idag... 
- Kanske bäst att lämna över till någon annan??


( :)-Den första bra fungerande idén... Reds. Anm.) 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


SVT LÄNKAR SAUDIARABIEN  - VAPENFABRIKEN




*

SR - LÄNKAR SAUDIARABIEN  - VAPENFABRIKEN


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

---------SR UPDATE 2012-03-09--------

Reinfeldt gav FOI uppdraget om Saudivapen


Text: SR 2012-03-09
Det var regeringen Reinfeldt som beslutade att ge FOI tillåtelse att skriva ett projektavtal för att hjälpa Saudiarabien med vapenfabriken. Beslutet togs på ett regeringssammanträde den 20 november 2008, där Fredrik Reinfeldt var ordförande, och där även statsråd från Folkpartiet och Kristdemokraterna var med.

Försvarsminister Sten Tolgfors (M) har de senaste dagarna försökt tona ner regeringens roll i projekt Simoom, alltså planerna på att hjälpa Saudiarabien att bygga en vapenfabrik.

I en debattartikel skrev han exempelvis att regeringspartierna är överens om att det inte ska byggas någon svensk vapenfabrik i Saudiarabien. I SVT:s Aktuellt fick han frågan vad det betyder.

Du har i dag också skrivit att regeringspartierna är överens om att det inte ska byggas någon vapenfabrik i Saudiarabien. När träffade ni den överenskommelsen?

– Det förs ständiga diskussioner kring detta, svarade Sten Tolgfors.

Jan Björklund kände inte till det i går. Är det någon överenskommelse som ni har träffat i dag?

– Det har förekommit oerhört mycket spekulativa uppgifter i media de senaste dagarna. Det är knappt man hinner kommentera dem alla.

Men beslutet om, när regeringspartierna blev överens om att det inte ska byggas någon fabrik i Saudi, det kom i dag?

– Den frågan har då, vill jag vara tydlig med, inte varit aktuell, för det finns inga sådana avtal, svarade Sten Tolgfors.

Det vi nu kan avslöja är att efter att FOI lämnat över en förstudie till Saudiarabien om vapenfabriken beslutade regeringen på ett regeringssammanträde den 20 november 2008 att låta FOI gå vidare och förhandla fram ett projektavtal.

I beslutet står det: "FOI bemyndigas vidare att under forskningsavtalet med berörd saudisk myndighet förhandla ett projektavtal om deltagande som konsult för att Saudiarabien självt ska kunna skapa en säker hantering av explosivämnen i landet utifrån svensk kunskap och svensk modell, samt att renovera och modifiera befintliga anti-tankvapen".

Beslutet citeras i en handling som Ekot publicerat på webben i tisdags.

Vi vet vilken beteckning beslutet har (FO:2008/3004/MIL) och ringde upp kanslisekreteraren på försvarsdepartementet för att få reda på var och när beslutet togs och vilka som var närvarande.  Det visar sig att beslutet togs på ett regeringssammanträde den 20 november 2008.


– Då var Fredrik Reinfeldt med, ordförande, som han brukar vara, Odell, Leijonborg, Larsson, Carlgren, Hägglund, Carlsson, Borg, Malmström, Sabuni, Billström, Tolgfors och Björling, säger kanslisekreteraren.


Förutom statsminister Reinfeldt och försvarsminister Tolgfors var alltså flera representanter för Folkpartiet och Kristdemokraterna närvarande på mötet. Det är partier som under lång tid har varit kritiska till samarbetet med Saudiarabien. / SR


-------------------------------------------------------------------
Sidan läst och godkänd av:
IP: 195.67.88.219 [Trace] March 14, 201210:11:35 PM ISP: TeliaSonera AB
Organization: Riksdagen
Landed: undermattan.blog.com/2012/03/09/riksdagspartier-visste-plan-vapenfabri…
---------------------------------------------------------------------
*
 *
undermattan.blogg

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.