måndag 12 mars 2012

Saudiarabien, Regeringen och Vapenfabriken... Hela historien


ALLT OM REGERINGENS

VAPENFABRIK I SAUDIARABIEN


----------ALLT SAMLAT PÅ ETT  STÄLLE----------



*Nummer 1-7 anger i vilken ordning artiklarna publicerats.


7.*REINFELDTS MÖRDANDE VÄLSTÅND


Reinfeldt: – Ni kommer aldrig få mig att darra på manschetten när det gäller det som ger jobb, det som ger exportinkomster till Sverige. Sverige har byggt sitt välstånd, sin rikedom, våra möjligheter att ha bra sjukvård, bra välfärd, på att vi handlar med andra länder.


Enligt Tolgfors finns inget projektavtal med Saudiarabien vilket skulle krävas för att bygga en fabrik? ... Har det funnits ett erbjudande som inte ledde fram till ett projektavtal?
– Ja, det har fattats regeringsbeslut, säger han...?



Vi kan nu avslöja nya uppgifter om den saudiska vapenfabriken – det så kallade projekt Simoom.  Dokument som Ekot tagit del av visar att politiker från alla riksdagspartier redan 2010 informerades om det planerade bygget av vapenfabriken.


Reinfeldt: – Stänger man ned ett avtal av det här slaget så kommer den export som har vuxit ganska mycket och är ganska betydande, som Sverige på olika områden har med Saudiarabien, naturligtvis komma att kunna riskeras...


3.*FOLKMORD SOM AFFÄRSIDÉ


Trots att Socialdemokraterna vill skärpa reglerna för krigsmaterielexport, anser partiledaren Stefan Löfven att Sverige ska kunna exportera vapen till diktaturer även i framtiden


2.*SANNINGEN OM VAPENFABRIKEN I SAUDIARABIEN


-Det finns inga projektavtal under samarbetsavtalet med Saudiarabien, hävdar FOI.
– Inga intervjuer kommer att ges, säger FOI:s pressansvariga Maria Hugosson-Bygge …Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) vill inte klart ut säga hur mycket han känner till om FOI:s samarbete med Saudiarabien i byggandet av en vapenfabrik…



Det finns långtgående planer på att den svenska myndigheten Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i största hemlighet ska hjälpa Saudiarabien att bygga en avancerad vapenfabrik.

*SVT / SIFO  -  UNDERSÖKNING






-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




SVT – Vapensamarbete med Saudiarabien



SR – Vapensamarbete med Saudiarabien



SR - LJUDKLIPP






---------------Projekt Simoom--------------

Hemlig vapenfabrik planeras i Saudiarabien




Ekot kan nu avslöja att det finns långtgående planer på att den svenska myndigheten Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i största hemlighet ska hjälpa Saudiarabien att bygga en avancerad vapenfabrik. Projektet startade redan 2007 och kallas internt på FOI och regeringskansliet för Simoom. Det visar en stor mängd sekretessbelagda handlingar som Ekot tagit del av. 




---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SR Reportage - TIDSLINJE / Projekt Simoom


15-nov2005 15 november 2005. Den socialdemokratiska regeringen sluter ett avtal om militärt samarbete (MOU- memorandum of understanding) med Saudiarabien. Ur avtalstexten:
A) Parterna är överens om att studera och utforska möjligheterna att upprätta ett partnerskapsprogram mellan Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och de behöriga institutionerna i Konungariket Saudiarabien i fråga om försvarsteknologi.

B) Parterna skall särskilt sträva efter att utbyta teknisk och ingenjörsmässig expertis i fråga om underhåll, utveckling och rekonstruktion av vapensystem, utrustning och reservdelar.”





19-23-feb2007 19-23 februari 2007. En saudisk delegation besöker Sverige för att träffa vapenindustrin och myndigheten Totalförsvarets forskningsinstitut, Foi. Delegationen leds av generalmajor Nasser Alshay. Saab bjuder på middag i Linköping på franska gourmetkrogen Restaurant Parisien. FOI bjuder på middag på världshuset Claes på Hörnet i Vasastan i Stockholm





28-31-maj2007 28-31 maj 2007. En saudisk delegation besöker på nytt Sverige och FOI. Saudierna gör klart att de behöver hjälp med tillverkning av explosivämnen och raketbränsle för antitankvapen. De besöker bland annat FOI:s laboratorium och testanläggning. Det bestäms vid mötet att det inte får nämnas att Saudiarabien är FOI:s slutkund.





17-jul2007 17 juli 2007. FOI lämnar ett anbud på en förstudie, som beskriver hur fabriken för antitankvapen ska byggas. Saudiarabien tackar ja samma dag. Enligt erbjudandet ska fabriken tillverka sprängämnen och raketbränsle som ska kunna användas för olika vapensystem. Erbjudandet slår fast att myndigheten Foi ska leda arbetet och att all kommunikation med Saudiarabien och myndigheten måste ske via en ”säker kanal”






16-19-nov2007  16-19 november 2007. Två experter från FOI besöker platsen i Saudiarabien där missilfabriken är tänkt att byggas. De undersöker marken för att se om byggnaderna måste grävas ned eller om man kan utnyttja naturliga kullar och fördjupningar.




2-3-jan2008  2-3 januari 2008. Möte mellan svenska och saudiska experter: på mötet diskuteras det planerade bygget av vapenfabriken. Kostnader, utbildning och möjligheterna att utöka produktionen ytterligare är några av de saker som diskuteras.




15-feb2008  15 februari 2008. En första rapport om missilfabriken lämnas över till Saudiarabien. Rapporten - den så kallade förstudien - lämnas över i Stockholm till en saudisk kurir med täcknamn ”ingenjören”. Han säger sig vara mycket nöjd men påpekar att Saudiarabien önskar att arbetet skulle vara igång redan nu.




vinter/vår2008 Vinter/vår 2008. Oro på regeringskansliet. Den svenska regeringen vill skjuta beslutet om bygget av missilfabrik.
Det kommer ett brev från Saudiarabiens prins Khaled. Prinsen, som är vice försvarsminister, är kritisk mot att arbetet med missilfabriken avstannat. Budskapet framgår tydligt i ett brev till den svenska regeringen.




mar-apr2008  Mars–april 2008. Krismöten på svenska försvarsdepartementet. Efter prins Khaleds brev sprider sig på nytt oron i det svenska regeringskansliet. Den försämrade relationen med Saudiarabien kan innebära att flera för industrin viktiga affärskontrakt hotas.

Möte på försvarsdepartementet 17 mars 2008: ”Hur kan vi reparera situationen i Saudiarabien, hela verksamheten i regionen står på spel.”

Möte på försvarsdepartementet 8 april 2008: ”Industrin, bland annat Ericsson börjar känna sig hotad. Det här kan bli väldigt allvarligt”.




10-maj2008 10 maj 2008. En svensk delegation ledd av statssekreterare Håkan Jevrell besöker Saudiarabiens huvudstad Riyadh. Syftet med resan är att reparera de försämrade relationerna och säkra svenska affärskontrakt. Delegationen träffar bland annat prins Khaled. Internt diskuterar svenskarna hur man skulle kunna lägga över ansvaret för planering och bygget av fabriken från myndigheten FOI på ett företag. På så sätt behöver regeringen inte fatta något känsligt beslut om FOI:s roll i missilfabriken.




  24-27-jun2008 24-27 juni 2008. Saudiske generalen Nasser besöker Sverige och länderna kommer överens. Under besöket i Stockholm träffar general Nasser tjänstemän från försvarsdepartementet, utrikesdepartementet, FOI och Inspektionen för strategiska produkter, ISP. Svenskarna tar upp att projektet är något nytt för FOI. Simoom-projektet är något som tänjer gränserna för vad som är möjligt för en svensk myndighet. Diskussioner förs om att begränsa FOI:s roll i planeringen och bygget av vapenfabriken och lägga över det ansvaret på svenska företag. Enligt den modellen får FOI en ren konsultroll. Under fredagen 27 juni kommer general Nasser och svenskarna överrens. Därefter får FOI i uppdrag av regeringen att arbeta fram ett så kallat ”Implementing Agreement” och ett projektavtal med Saudiarabien.





12-jan2009  12 januari 2009. Det så kallade FOI-bolaget SSTI bildas. SSTI, Swedish Security Technology and Innovation, har en tydlig koppling till FOI. Det på pappret fristående företaget ska bemannas av personal från myndigheten och firmatecknare för SSTI är en av generaldirektörens närmsta medarbetare. Svenska regeringen vill alltså inte att FOI ska leda arbetet med fabriken samtidigt som saudierna kräver att just FOI ska leda arbetet. Det är anledningen till att SSTI bildats. Förhoppningen är att den Saudiska regimen ska acceptera upplägget. Strax efter att bolaget bildats skickas en beskrivning av den planerade verksamheten till inspektionen för strategiska produkter. Samtidigt skickar företaget in en ansökan om att få tillhandahålla krigsmateriel.





25-mar2009 25 mars 2009. FOI ansöker om tillstånd hos regeringen att få utföra konsulttjänster åt Saudiarabien och SSTI. I ansökan som skickas till försvarsdepartementet framgår tydligt att projektet med bygget av missilfabriken ska ledas av SSTI. FOI ska agera som konsult åt bolaget. I praktiken ska FOI alltså agera konsult åt ett bolag som drivs av en högt uppsatt medarbetare. Kopplingen mellan SSTI och FOI informeras regeringen om i en senare skrivelse: ”SSTI är ett fristående, privatägt svenskt företag, men det har genom flera personer en koppling till FOI






juli2009 Juli 2009. FOI får klartecken av regeringen att gå vidare i förhandlingarna med Saudiarabien. SSTI får tillstånd att tillhandahålla krigsmateriel. I beslutet från inspektionen för strategiska produkter den 13:e juli står det att SSTI får tillhandahålla bland annat följande krigsmateriel: Ammunition och stridsdelar för eldrörsvapen, robotar raketer, torpeder, bomber mm. Tillståndet gäller även utrustning för tillverkning av krigsmateriel. 





maj2010 Maj 2010. FOI-medarbetaren som driver SSTI lämnar FOI. Lösningen med bolaget som projektledare för bygget av fabriken överges.




feb2012 Februari 2012. Förhandlingarna med Saudiarabien pågår fortfarande om missilfabriken. Enligt Ekots källor planeras inom kort ett nytt besök i Saudiarabien av FOIs experter.










*Reinfeldt* gav FOI uppdraget
om Saudivapen


Det var regeringen Reinfeldt som beslutade att ge FOI tillåtelse att skriva ett projektavtal för att hjälpa Saudiarabien med vapenfabriken. Beslutet togs på ett regeringssammanträde den 20 november 2008, där Fredrik Reinfeldt var ordförande, och där även statsråd från Folkpartiet och Kristdemokraterna var med.

Försvarsminister Sten Tolgfors (M) har de senaste dagarna försökt tona ner regeringens roll i projekt Simoom, alltså planerna på att hjälpa Saudiarabien att bygga en vapenfabrik.

I en debattartikel skrev han exempelvis att regeringspartierna är överens om att det inte ska byggas någon svensk vapenfabrik i Saudiarabien. I SVT:s Aktuellt fick han frågan vad det betyder.

Du har i dag också skrivit att regeringspartierna är överens om att det inte ska byggas någon vapenfabrik i Saudiarabien. När träffade ni den överenskommelsen?

– Det förs ständiga diskussioner kring detta, svarade Sten Tolgfors.

Jan Björklund kände inte till det i går. Är det någon överenskommelse som ni har träffat i dag?

– Det har förekommit oerhört mycket spekulativa uppgifter i media de senaste dagarna. Det är knappt man hinner kommentera dem alla.

Men beslutet om, när regeringspartierna blev överens om att det inte ska byggas någon fabrik i Saudi, det kom i dag?

– Den frågan har då, vill jag vara tydlig med, inte varit aktuell, för det finns inga sådana avtal, svarade Sten Tolgfors.

Det vi nu kan avslöja är att efter att FOI lämnat över en förstudie till Saudiarabien om vapenfabriken beslutade regeringen på ett regeringssammanträde den 20 november 2008 att låta FOI gå vidare och förhandla fram ett projektavtal.

I beslutet står det: “FOI bemyndigas vidare att under forskningsavtalet med berörd saudisk myndighet förhandla ett projektavtal om deltagande som konsult för att Saudiarabien självt ska kunna skapa en säker hantering av explosivämnen i landet utifrån svensk kunskap och svensk modell, samt att renovera och modifiera befintliga anti-tankvapen”.

Beslutet citeras i en handling som Ekot publicerat på webben i tisdags.

Vi vet vilken beteckning beslutet har (FO:2008/3004/MIL) och ringde upp kanslisekreteraren på försvarsdepartementet för att få reda på var och när beslutet togs och vilka som var närvarande. Det visar sig att beslutet togs på ett regeringssammanträde den 20 november 2008.



– Då var Fredrik Reinfeldt med, ordförande, som han brukar vara, Odell, Leijonborg, Larsson, Carlgren, Hägglund, Carlsson, Borg, Malmström, Sabuni, Billström, Tolgfors och Björling, säger kanslisekreteraren.


Förutom statsminister Reinfeldt och försvarsminister Tolgfors var alltså flera representanter för Folkpartiet och Kristdemokraterna närvarande på mötet. Det är partier som under lång tid har varit kritiska till samarbetet med Saudiarabien. / SR

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5007602



---- S V E N S K A   F R E D S ----

...SÅ SNURRAR VAPENKARUSELLEN...


VAD ÄR VAPENKARUSELLEN?
Svängdörrspolitiken inom vapenindustrin är vapenkarusellen. Svängdörrspolitik kommer från engelskans “revolving doors”. Svängdörrspolitik syftar till den rörelse som finns för personer som stiftar/verkställer lagar/regleringar, industrin som påverkas av lagarna/regleringarna och lobbyfirmorna. [...]


Det militära komplexet
Det militärindustriella komplexet är en term som syftar på gemensamma intressen mellankrigsmaterielindustrin, militären och det politiska etablissemanget. Militären är beroende av att industrin förser dem med vapen.


Vapenindustrin är beroende av att myndigheterna beställer deras produkter. Tillsammans bildar dessa tre en ”järntriangel”[...]


LOBBYING
Att försöka påverka samhällsutvecklingen genom lobbying är inget nytt. Det nya är att i princip varenda företag och hyfsat resursstark organisation tar egna initiativ via sin PR-avdelning eller inhyrda specialister.


Under 2009 investerades 41,3 miljarder kronor i information/PR. Leif Johansson, lobbyist och grundare av PR-byrån Idétorget, beskriver förändringen: “För 30 år sedan var politiken inseminatör.


Idag är politikern inte längre i början av påverkansprocessen, utan har blivit barnmorska. Det är andra som inseminerar och politikern har inte en aning om vilka barn som kommer ut.” [...]




Sverige diskriminerar ingen, åtminstone inte när det gäller vapen…
(Klicka för större bild)



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Editors notes
UnderMattans redaktör löser världens problem!


:) -Vi avslutar kommentarerna till regeringens "projekt SIMOOM" med ungefär samma ord som vi började med för ett tag sedan...

USA - ISRAEL - SVERIGE.
Här är 3 av nutidens stora problemländer som alla står i vägen för en stabil världsfred.


USA - ISRAEL kommer överst på listan eftersom de just nu överväger ett angrepp på Iran som mycket väl kan sprida sig i regionen och utvecklas något som kommer att likna det 3:e världskriget.

Sverige kommer 3:a på listan eftersom vi regelbundet bistår världens brutala diktaturer med både vapen och sofistikerad övervakningsteknik. Handel med diktaturer främjar den demokratiska utvecklingen i länderna heter det.




:( Hur mycket lägre kan ett land sjunka i trovärdighet?

Vi utger sig oss ständigt för att för att vara lösningen på världens problem med vårt plikttrogna mikroskopiska bistånd som egentligen mest bistår IMF och regeringens affärsbekanta.

Sverige är en av de nya slyngel-staterna i världen tack vare USA-inspirerade folkmördare som Carl Bildt och krigsfrämjande psykopater som Reinfeldt. Vårt land agerar som en lydstat åt USA och en kontrollerad media-maskin åt Israel.

...Det behövs bara några enkla sökningar på Google för att få detta bekräftat... Men vill vi veta det..?

För att göra det hela ännu värre så har vi idag bara ett politiskt parti precis som Ryssland. - Vårt nya parti heter S&M.

Namnet säger det mesta så ytterligare beskrivning blir nästan överflödig. Men i S&M arbetar samtliga svenska politiker åt krigsindustrin och multinationella intressen först och främst...


När man säger sånt här  blir man givetvis aldrig kompis med vare sig media, staten, militären eller något av alla de svenska företag  som regelbundet parasiterar på människors rädsla och på statskassan, för att promota sin affärsidé.

:( - Affärsidén heter;  - Krig & elände, på global skala.


Sverige har ett flertal gigantiska antidemokrati-projekt som fullständigt strider mot både mänskliga rättigheter och större delen av befolkningens vilja. Ändå pågar projekten i full skala bakom ryggen på oss alla "för vårt eget bästa". 

USA uppfyller redan idag kriterierna för en polisstat. Sverige är på god väg dit. 

Även om vi i Sverige verkar anpassa oss lydigt till polisstaten så måste ändå den nyfikne ibland fundera över vilka andra projekt politikerna döljer "för vårt eget bästa".

- Det finns ett antal, var så säkra...

It's all true I tell you :)

*


--------------------------------------------------------------------------------
Sidan läst och godkänd av:
IP: 195.67.88.219 [Trace] ISP: TeliaSonera AB March 25, 201211:37:47 AM
Organization: Riksdagen
Landed: undermattan.blog.com/2012/03/12/saudiarabien-regeringen-och-vapenfabri…

FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut
2012-03-12 16:03:35 -
undermattan.blog.com
------------------------------------------------------------------


undermattan.blogg

Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän
----------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.