fredag 9 mars 2012

TOLGFORS BERÄTTAR: sagan om vapenfabriken




Tolgfors berättar: Sagan om hur han inte gav klartecken till vapenfabriken


"Det har förekommit samtal i den riktningen"

SVT 2012-03-07
Det kommer inte att byggas någon vapenfabrik i Saudiarabien. Det sade försvarsminister Sten Tolgfors när han gästade SVT:s Aktuellt i kväll. Han säger att samtal fördes "i den riktningen" men något avtal slöts aldrig.



-Sverige har inte byggt fabrik, Sverige bygger inte någon fabrik och Sverige kommer inte bygga fabrik. Däremot står det i det offentliga avtalet att Sverige ska kunna erbjuda Saudiarabien sprängämnessäkerhet och rekonstruktion av existerande materiel, sade försvarsminister Sten Tolgfors.

Enligt Tolgfors finns inget projektavtal med Saudiarabien vilket skulle krävas för att bygga en fabrik.

- Har det funnits ett erbjudande som inte ledde fram till ett projektavtal?

-Det har förekommit samtal i den riktningen som inte är konkluderade som inte har lett fram till något avtal. Detta är helt i enighet med vad regeringen 2005 sade var intentionen med avtalet med Saudiarabien.


Editors notes
UnderMattans redaktör löser världens problem!


:)- Hej alla barn!  Idag skall farbror Tolgfors berätta nya sagor för oss...
 

- Först berättar farbrorn sagan om FRA...
 

...En gång för länge, längre sedan fanns det ett litet land som hette Sverige.  Där fanns det något som hette integritet.... INTEGRITET.

- Så kom farbror Tolgfors och Moderaterna och så fanns det ingen integritet i Sverige längre...
 

...De va väl en kul saga barn? :)

 

:(Inte?...


:)...- Då tar vi en annan istället, sagan om vapenfabriken...
...En gång för länge, länge sedan fanns det ett stort land, väldigt långt bort...
 

I det landet blev alla människor förtrycka av den onde shejken som härskade där med hjälp av vapen från det lilla landet i fjärran som hette Sverige.

:(- En dag hade folket där fått nog av förtrycket och eländet i landet. De hade så när lyckats slå sig fria från shejken när de hörde ett dånande och muller i fjärran... 

-Vad de hörde var frihetskämparna MODERATERNA som kom ridande på sina höga hästar...



 :)...- De moderata frihetskämparna hade stora planer för landet...
Först skulle de införa lika rösträtt för män och sen skulle de hand om alla gamla på ett ställe som hette Carema där dom gamla fick avsluta sina dagar i misär och elände.


 

:)...- Efter det skulle de sälja ut folkets gemensamma tillgångar till sina rika moderatkompisar och inavlade bekanta för en spottstyver mot det riktiga värdet.



 :)- Sen skulle moderaterna förbättra folkets villkor genom att låta alla arbeta 15 timmar om dagen för jordnötter och samtidigt ta bort de sociala förmånerna.



 :(...-Efter det skulle moderaterna absolut inte bygga en stor vapenfabrik till shejken...
 

...Precis som farbror Tolgfors kollega talar om för oss i sagan på bilden undertill...

 

- Nå barn, det va väl roliga sagor?

----The End -- del 1----

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

----The Beginning -- del 2----

Ny reality-Saga om försvarsministerns
okände onda tvilling: 


- Tolgfors berättar sagan om hur han gav klartecken till vapenfabriken


SVD 2012-03-09
.
Försvarsminister Sten Tolgfors informerades om upplägget med bulvanföretaget SSTI redan 2010, kan SvD avslöja. Tvärtemot vad Tolgfors hittills sagt gav regeringen sitt uttryckliga tillstånd till myndigheten FOI att ingå avtal med saudierna om hjälp med att bygga en vapenfabrik...


SR - AUDIO: Har tidigare sagt att han fick veta den här veckan


:(Farbror Tolgfors har i våra tidigare sagor sagt till barnen  att han fick veta allt den här veckan. Nu gråter alla barnen oavbrutet igen och alla gråter  samtidigt, för farbror Tolgfors ljuger hela tiden i sina sagor...  

*
- Vem kan de stackars barnen lita på om de inte ens kan lita på Sveriges sagoberättande...
...Moderate  Försvarsminister?? :( (klicka på länkarna =  barnen gråter ännu mer..?)



Försvarsminister Sten Tolgfors...

... har flera gånger under de senaste dagarna hävdat att det inte finns några planer på att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien...


Både i Aktuellt i förrgår och i Ekot i Sveriges Radio i går sade Tolgfors att det samförståndsavtal som slöts av den socialdemokratiska regeringen 2005 inte lett fram till några konkreta projekt. Några projektavtal har inte slutits, uppgav försvarsministern.


Men SvD kan idag avslöja att den borgerliga regeringen gett grönt ljus till Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, att ingå avtal med den hårdföra diktaturen i Saudiarabien.

Avtalen är del av det hemliga Simoom-projektet, en anläggning för ”renovering och modifiering av pansarvärnsvapen”, med andra ord en vapenfabrik.


FOI:s skulle ge råd till det saudiska försvarsministeriet och agera konsult till de svenska företag som ville bygga den militära anläggningen. Regeringen godkände avtalen. Försvarsminister Sten Tolgfors ville i går inte svara på SvD:s frågor men hans pressekreterare Mikael Östlund bekräftadeunder kvällen:



– Ja, det har fattats regeringsbeslut, säger han.

Även ISP, myndigheten för Inspektion av strategiska produkter som ska övervaka svensk vapenexport, bekräftar för SvD att regeringen godkänt FOI:s hjälp till Saudiarabien. I en hemligstämplad promemoria skriver ISP:s säkerhetspolitiske rådgivare Thomas Tjäder att det upprättats ett konsultavtal mellan FOI och det saudiska försvarsministeriet.

Även ett underavtal har ingåtts, står det i promemorian. Avtalen kan endast upprättas om regeringen ger sitt godkännande.

– Vad det handlade om var att det fanns ett bemyndigande att ingå, säger han.

Efter avslöjandet om planerna på en vapenfabrik i Saudiarabien i tisdags har Sten Tolgfors offentligt bett om att få bli informerad av FOI om upplägget med bulvanföretaget SSTI, som skapades av personer med koppling till FOI år 2009. ”Uppgifter om hur företaget SSTI ska ha bildats väcker frågor”, skrev Tolgfors i en debattartikel på Brännpunkt på SvD.se i förrgår.

I tisdags uppgav Sten Tolgfors stab för SvD att försvarsministern blev informerad så sent som dagen innan.

Men Sten Tolgfors informerades om SSTI redan 2010. I början av det året vände sig generaldirektören för FOI, Jan-Olof Lind, till Tolgfors närmaste medarbetare, statssekreteraren Håkan Jevrell. ”Information om sakförhållanden i SSTI fick jag när FOI:s generaldirektör Jan-Olof Lind informerade mig om detta i början av 2010”, skriver Jevrell i ett mejl till SvD.

Den informationen fördes redan då vidare av Jevrell till Tolgfors, bekräftar nu pressekreteraren Mikael Östlund.

– Om statssekreteraren får en sådan uppgift är det klart att han för den vidare till försvarsministern, säger han.

Informerade Sten Tolgfors sina regeringskollegor om detta?

– Det vet jag inte, det är inte en sån uppgift vi brukar ta upp i regeringen.

Detaljerna i Simoom-projektet avslöjas i ISP:s hemligstämplade promemoria. Åtta byggnader för bland annat framställning av sprängämnen, raketmotorer och stridsdelar till pansarvärnsvapen skulle uppföras.


Vid Exportkontrollrådets sammanträde i maj 2010 informerades riksdagspartiernas representanter om planerna – men politikerna fick då inte berätta ens för sina partiledare på grund av sekretess. Promemorian skickades även över till regeringskansliet och enligt närvarolistan fanns två representanter från UD och en representant från försvarsdepartementet med under mötet.

Promemorian, som Sveriges Radios Ekot-redaktion publicerat, nämner specifikt ett ingånget underavtal där Sverige ska bistå det saudiska försvaret.

”Inom ramen för detta samarbetsavtal har Sverige genom FOI och SA (Saudiarabien, red anm) genom sitt försvarsministerium (MODA) ingått ett underavtal om samarbete för att bistå SA bland annat i att tillgodose deras behov av att säkert kunna hantera sina vapenförråd.”

Formuleringen är korrekt?

– Ja, som vi kan se det. Vi tar in information när vi skriver ett underlag, den information som vi då hade resulterade i de skrivningarna, säger Thomas Tjäder.

(SVD 2012-03-09 http://www.svd.se/nyheter/inrikes/gav-klartecken-till-vapenfabrik_6911169.svd)


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Bonus extra +Sagan om:

”- En mängd svenska bolag

inblandade i Saudiprojektet”


Av: Monica Kleja Ny Teknik

Det saudiska vapenfabrikprojektet ska generera order till svenska företag för 3 till 4 miljarder kronor och skapa 2 000 nya jobb. - En mängd svenska bolag är inblandade, säger Dick Sträng, tidigare forskningsledare på FOI.

Sveriges radios Ekoredaktion avslöjar i dag en ny hemlig promemoria. Den beskriver det planerade projektet Simoom, som går ut på att FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, ska bistå företag i Sverige med att bygga fabriker för tillverkning av bland annat krutmotorer till antitankvapen och sprängämnen i diktaturen Saudiarabien. Detta inom ramen för ett bilateralt avtal mellan Sverige och Saudiarabien.

Dokumentet är upprättat av en handläggare på ISP, Inspektionen för strategiska produkter, inför ett möte i Exportkontrollrådet 2010.


Det framgår av dokumentet att ett nytt, privat byggbolag, Grontmij AB, nu leder projektet samt att flera stora svenska bolag deltar som underleverantörer.

De senare är Chematur AB, som tillhandahåller processutrustning och bearbetningstekniker, Saab Bofors Dynamics, som ska bistå med viss motorteknik och Eurenco Bofors, som ansvarar för krut- och explosivämnesutveckling.

- Grontmij fanns med i en roll redan i den gamla konstellation som underleverantör till SSTI, säger Dick Sträng, vd för SSTI (Swedish Security and innovation) och tidigare forskningsledare på FOI.


 
Det är ett byggbolag som arbetar med "specialbyggnationer", förklarar han.

- Nu flyttas det bara upp ett pinnhål. I den meningen är de precis lika mycket bulvan som SSTI, säger Dick Sträng till Ny Teknik.

SSTI skapades 2008 för att FOI skulle slippa bära huvudansvaret för projektet.

Han säger att det utöver dessa nyckelspelare deltar en mängd svenska bolag i projektet.

- Det finns en väldigt stor mängd underleverantörer, sedan har de i sin tur flera underleverantörer, säger Dick Sträng, som inte vågar sig på att uppskatta något antal.


Det övergripande syftet med projektet beskriver han är att förbättra de svenska-saudiska affärsrelationerna.


- Från vår sida handlar det om att kunna kränga inte bara vapen, utan överhuvudtaget bygga upp en närmare relation med SA som så småningom omsätts till affärer inom alla områden.


Affärerna med Saudiarabien har gått ganska kraftigt upp och ned under åren. Sverige har dock exempelvis länge varit en väldigt viktig telekomleverantör.

- Ericsson byggde deras första telekomsystem, men sedan har det varit tungt på orderstocken ett antal år, säger Dick Sträng.


Enligt dokumentet som Ekot avslöjar i dag ska projektet generera order för 3 till 4 miljarder kronor och runt 2 000 heltidsjobb. Det ska pågå i fyra till fem år framöver.

Enligt tidigare handlingar som Ekot nu presenterat i dagarna omfattade projektet uppåt 2 miljarder, hur har det vuxit?

- Det har pendlat upp och ned. Under de sista åren har jag dock ingen inblick. Men det har tillkommit saker som vi trodde att de skulle lösa själva, till exempel anläggningar för att rena vatten, säger Dick Sträng.

Han är civilekonom i grunden och började på dåvarande FOA 1989 som forskare på avdelningen för försvarsanalys. Därefter ingick han i myndighetens stab 1998-99. Han var bland annat ansvarig för vissa relationer till omvärlden och har jobbat med länder som Singapore och Sydkorea. När han slutade 2010 var han forskningsledare.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet uppger försvarsminister Sten Tolgfors att vapenfabriken ska stoppas. Är det möjligt?



- Jag vet inte vad Sten Tolgfors egentligen menar, det verkar oklart, säger Dick Sträng. Min absoluta uppfattning är att Sverige ska hålla sina avtal. Annars blir Sverige till åtlöje utomlands.

Hur viktigt är detta projekt för Saudiarabien?

-Svårt att säga, men dess betydelse för landets försvarsförmåga är mycket marginell.


Av: Monica Kleja

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

SVT - Vapensamarbete med Saudiarabien


SR - Vapensamarbete med Saudiarabien


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


———SR UPDATE 2012-03-09——–



- Reinfeldt gav FOI uppdraget

om Saudivapen


Text: SR 2012-03-09
Det var regeringen Reinfeldt som beslutade att ge FOI tillåtelse att skriva ett projektavtal för att hjälpa Saudiarabien med vapenfabriken. Beslutet togs på ett regeringssammanträde den 20 november 2008, där Fredrik Reinfeldt var ordförande, och där även statsråd från Folkpartiet och Kristdemokraterna var med.

Försvarsminister Sten Tolgfors (M) har de senaste dagarna försökt tona ner regeringens roll i projekt Simoom, alltså planerna på att hjälpa Saudiarabien att bygga en vapenfabrik.

I en debattartikel skrev han exempelvis att regeringspartierna är överens om att det inte ska byggas någon svensk vapenfabrik i Saudiarabien. I SVT:s Aktuellt fick han frågan vad det betyder.

Du har i dag också skrivit att regeringspartierna är överens om att det inte ska byggas någon vapenfabrik i Saudiarabien. När träffade ni den överenskommelsen?

– Det förs ständiga diskussioner kring detta, svarade Sten Tolgfors.

Jan Björklund kände inte till det i går. Är det någon överenskommelse som ni har träffat i dag?

– Det har förekommit oerhört mycket spekulativa uppgifter i media de senaste dagarna. Det är knappt man hinner kommentera dem alla.

Men beslutet om, när regeringspartierna blev överens om att det inte ska byggas någon fabrik i Saudi, det kom i dag?

– Den frågan har då, vill jag vara tydlig med, inte varit aktuell, för det finns inga sådana avtal, svarade Sten Tolgfors.

Det vi nu kan avslöja är att efter att FOI lämnat över en förstudie till Saudiarabien om vapenfabriken beslutade regeringen på ett regeringssammanträde den 20 november 2008 att låta FOI gå vidare och förhandla fram ett projektavtal.

I beslutet står det: “FOI bemyndigas vidare att under forskningsavtalet med berörd saudisk myndighet förhandla ett projektavtal om deltagande som konsult för att Saudiarabien självt ska kunna skapa en säker hantering av explosivämnen i landet utifrån svensk kunskap och svensk modell, samt att renovera och modifiera befintliga anti-tankvapen”.

Beslutet citeras i en handling som Ekot publicerat på webben i tisdags.

Vi vet vilken beteckning beslutet har (FO:2008/3004/MIL) och ringde upp kanslisekreteraren på försvarsdepartementet för att få reda på var och när beslutet togs och vilka som var närvarande.  Det visar sig att beslutet togs på ett regeringssammanträde den 20 november 2008.

 




– Då var Fredrik Reinfeldt med, ordförande, som han brukar vara, Odell, Leijonborg, Larsson, Carlgren, Hägglund, Carlsson, Borg, Malmström, Sabuni, Billström, Tolgfors och Björling, säger kanslisekreteraren.



Förutom statsminister Reinfeldt och försvarsminister Tolgfors var alltså flera representanter för Folkpartiet och Kristdemokraterna närvarande på mötet. Det är partier som under lång tid har varit kritiska till samarbetet med Saudiarabien. / SR


http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5007602



2012-03-29 Ny uppdaterad saga!

Tolgfors avgår efter Saudi-avslöjandet


Av: Monica Kleja Ny Teknink
Publicerad2012-03-29
Försvarsminister Sten Tolgfors avgår efter avslöjandena kring FOI och affärerna med Saudiarabien.


Försvarsminister Sten Tolgfors och statsminister Fredrik Reinfeldt har hållit  en presskonferens i Rosenbad.

Försvarsminister Sten Tolgfors begärde själv i dag att få avgå.


- Kraften som krävs för uppdraget börjar för min del ta slut, sa han på en presskonferens på Rosenbad med statsminister Fredrik Reinfeldt.

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd tar över nu tillfälligt som försvarsminister och uttryckte sitt stöd för Sten Tolgfors.

Sten Tolgfors sade att han ändå hade tänkt att avgå om en månad och att han flera gånger tidigare, bland annat i oktober i fjol, pratat med statsministern om att lämna sitt jobb. Han hänvisade främst till familjeskäl.

Försvarsministern sa i dag att bland annat att hans arbete med att reformera det svenska försvaret var utfört och betonade att han bland annat varit med om att ” framtidssäkra” svensk stridsflygplanet Jas 39 Gripen, via affären med Schweiz.

Den senaste tidens medierapportering blev dock droppen och påskyndade avgången, enligt Sten Tolgfors.

Den avgående försvarsministern är anmäld till Konstitutionsutskottet för den så kallade Saudiaffären.

Flera andra utredningar pågår redan kring det svenska försvarssamarbetet med Saudiarabien och kring avslöjandena.

Åklagare utreder om brott begåtts inom FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, när myndigheten startade ett företag för att hjälpa diktaturen Saudiarabien att sätta upp en ammunitions- och vapenfabrik. Detta inom ramen för ett bilateralt avtal mellan länderna.

Samtidigt utreder Justitiekanslern om eventuella läckor av hemliga dokument till Sveriges Radio varit olagliga.

/Av: Monica Kleja


----SVENSKA SAGOKLASSIKER----


- Tolgfors berättar: Sagan om FRA

Sten Sture Tolgfors, (M), född 17 juli 1966 i Forshaga, är en svensk sagoberättande politiker (moderata sagor) och sagoberättande riksdagsledamot sedan 1994.


Han utsågs den 24 oktober 2006 till sagoberättande handelsminister efter Maria Borelius, ett uppdrag som han lämnade den 12 september 2007 då han utsågs till sagoberättande försvarsminister den 5 september 2007 efter Mikael Odenbergs avgång.

Om Sagan på videon ovanför:
-Ytterligare två myndigheter – Säpo och Rikskriminalpolisen – fick 2011 möjlighet att beställa signalspaning från FRA...




 ***


undermattan.blogg
Publicerat som Information. Texter och bilder tillhör sina respektive upphovsmän

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.