tisdag 29 januari 2013

Kronofogden slänger fattiga med skulder i fängelse (2)



- 100 000 svenskar riskerar fängelse när kronofogden och staten går på jakt efter fattiga
*
Kronofogden vill att fler personer som struntar i att betala sina bötesskulder ska kunna sättas i fängelse. Just nu ser myndigheten över sina rutiner för hur fler ärenden ska kunna tas över av åklagare.



– De fall som skulle kunna bli aktuella är de där man har återfallit i upprepad bötesbrottslighet och att man givetvis inte betalt böterna, säger Johan Krantz på Kronofogdens indrivningsavdelning.
*


- Svenska folkets skulder för fortkörningsböter, dagsböter i tingsrätt och ordningsböter fortsätter att öka varje år, både beloppsmässigt och i antal.



- Just nu finns det ute i landet närmare 100 000 personer med en sammanlagd bötesskuld på en halv miljard.
*


” Ett samhälle kan inte överleva utan att omformas till en polisstat om medborgarna lever normlöst eller med en vilja att bryta mot lagarna.”
 

(Fredrik Reinfeldt, det sovande folket sid. 106)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Men bötesskulderna avskrivs efter fem år, efter det kan inte Kronofogden göra något. Pengarna som staten skulle fått in är då borta. Och hittills har Kronofogden mest fokuserat på att försöka driva in pengarna innan de fem åren gått ut. När det inte gått så har man gått vidare till nästa person, och nästa, och så vidare.


- Den lag som finns som gör det möjligt att fängsla de personer som inte betalar sina böter har inte tillämpats fullt ut, tycker Johan Krantz på indrivningsavdelningen.

*
 

De senaste tio åren har bara cirka 20 ärenden skickats från Kronofogden till åklagare i ett försök att omvandla bötesskulder till fängelsestraff. Av dessa är det endast en handfull så kallade bötesbrottslingar som fått fängelse.

Nu ser myndigheten över sina rutiner för att se om det bland alla ärenden med skuldsatta som struntar i att betala sina böter, kan finnas fler som skulle kunna få fängelse.

– Ja, det finns ju i alla fall fler. Sen är det så att varje sånt här fall kräver en unik utredning, säger Johan Krantz.
Hur långt har ni kommit i arbetet med att se över era rutiner för detta?

– Det är ju ganska långt gånget. Och jag tror att det under senare delen av året kommer vara en mer eller mindre naturlig del av vår handläggning.
Boken kan laddas ner här:

FREDRIK REINFELDT, det sovande folket:
http://www.divshare.com/download/11785206-0bd

*

Ohio, USA - Fattiga som inte kan betala sina skulder sätts regelbundet i fängelse 2013

Videon publicerad den 8 apr 2013
According to a report by the ACLU of Ohio, the state is putting people in jail for for not paying their debts. The study revealed that 1 of 5 people in Heron County prisons were behind bars due to failing to pay pending obligations even though the practice was outlawed in 1833. RT's Rachel Kurzius clarifies what is going on.
 *

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.