måndag 11 februari 2013

Thomas Quick (Sture Bergwall) - dom i förvaltningsrätten 2013


Fortsatt vård för Bergwall - Thomas Quick

DN.se Publicerad 2013-02-08
Sture Bergwall ska vara kvar på rättspsyk i Säter. Risken för återfall bedöms som fortsatt hög och vägen ut ur tvångsvården kan bli lång.



På fredagen kom beslutet att den rättspsykiatriska vården av Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, ska fortsätta. Förvaltningsrätten anser att risken för återfall i allvarlig brottslighet är hög och nu dröjer det ytterligare ett halvår innan vården omprövas igen.

Sture Bergwall är dömd till vård med särskild utskrivningsprövning. Det innebär att en eventuell utskrivning prövas av domstol som tar ställning till tre saker


– Den ena är om patienten är så frisk som den kan bli med tanke på sin sjukdom eller störning, säger Jan Cederborg, verksamhetschef vid en av landets rättspsykiatriska kliniker, den i Vadstena.

Den andra är att se över hur patientens liv skulle kunna se ut utanför kliniken, med boende, sysselsättning, stöd och övrigt bistånd.

Den tredje är att bedöma och hantera risken för återfall i brottslighet.

Enligt domen från förvaltningsrätten i Falun lider Bergwall "fortfarande av samma allvarliga psykiska störning som medförde vårdöverlämnandet" 1991, då han dömts för bland annat grovt rån. Återfallsrisken hänger ihop med störningen och bedöms inte kunna hanteras "utanför institution".

Enligt Jan Cederborg är processen mot en utskrivning från rättspsykiatrisk vård ofta lång.

– Enligt lagen ska man ha vård så länge man är i behov av vård. Det finns patienter som vårdas inom rättspsykiatrin trots att de inte begått brott som är grova. Men deras sjukdom och/eller risk för återfall i brottslighet gör att de behöver rättspsykiatrisk vård, säger han.

Först när Sture Bergwall är formellt frikänd från de återstående tre mord han dömts för men fått resning för kommer hans advokat att på allvar påbörja processen att få Bergwall utskriven från Säters sjukhus.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/fortsatt-vard-for-bergwall













Thomas Quick (Sture Bergwall) dom i förvaltningsrätten 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.