tisdag 29 januari 2013

KORRUPTION I SVERIGE tillsammans med SAAB och SAUDIARABIEN (2)


*
Wallenberg & Krigsindustrin rånar Sverige…

*
SR 2012-04-07

Det kommer kritik i dag mot att flera högt uppsatta tjänstemän gått direkt från jobb på regeringskansliet till det privata näringslivet. En av dem är Jonas Hjelm som var med och tog fram det kritiserade samarbetsavtalet med Saudiarabien. 

*
  • Jonas Hjelm fick efter det ett välavlönat jobb på försvarskoncernen Saab, samtidigt som Saab tjänade miljarder på avtalet.
    *
  • Hittills under 2000-talet (åren 2000-2010) har vapentillverkaren Saab gjort en vinst på sammanlagt 13 miljarder kronor. Styrelseordförande är Marcus Wallenberg.
    *

——-De fick jobb av Saab——-

*

Jonas Hjelm, 41

*
Var under det förberedande arbetet och framtagandet av MOU:et med Saudiarabien 2005 Leni Björklunds statssekreterare och den högste tjänstemannen vid försvarsdepartementet.


I december 2006 gick han till Saab, där han blev ansvarig för företagets Europakontakter och bevakningen av den svenska försvarsmarknaden.
I dag är Hjelm chef för Saabs marknadsavdelning och sitter i Saabs ledningsgrupp. Hans resa från departementet till Saab gav en inkomstökning på 160 procent. Årslönen 2010 var 2,4 miljoner kronor.
*

*

Kent Harrskog, 67

*
Före detta flygvapenchef, jobbade på försvarsdepartementet som särskild rådgivare. Han utsågs 2005 till ordförande i den första MOU-kommittén som utsågs för att jobba gentemot Saudiarabien.

*
Därifrån gick han direkt till Saab international 2006. I dag jobbar han som rådgivare på avdelningen Gripen export, som kampanjar i olika länder för att sälja Jas Gripen. Årslön 2010: 2,1 miljoner kronor.
– En av fördelarna vi har i det här landet är att vi har korta beslutsvägar. Vi vet ju vilka som sitter i det här landet. Men det gäller ju att kunna skilja på sina roller.
*



*
Jan Nygren, 61

*
Socialdemokratisk samordningsminister 1994-96 och ansvarig för krigsmaterielexporten 1995-96.

*
Gick sedan till Riksbyggen. Mellan 2000 och 2007 var han anställd av Saab, som senior advisor och vice vd. Samtidigt satt han i ÖB:s samverkansråd – ett samarbetsorgan mellan försvarsmakt, näringsliv, organisationer och offentliga sektorn. 

I dag är Nygren senior rådgivare på Hallvarsson & Halvarsson.
– För mig var det inget problematiskt. Det var fyra år emellan. Det är inte så att bara för att man börjar jobba med sådana här verksamheter att man springer i regeringskansliet. Det är möjligt att det fanns några sådana situationer, men det är inget jag tänkte på då.
*


 

Toni Eriksson, 55

Socialdemokraternas presschef 2001. Leni Björklunds pressekreterare på försvarsdepartementet när MOU:et med Saudiarabien skrevs 2005.
*
Året efter gick han till pr-byrån Prime, där Saab var kund. 2008 rekryterades han som tillförordnad presschef på Saab, för att sedan gå tillbaka till Prime. I juni 2010 blev han kommunikationsdirektör på Försvarets materielverk, FMV.

– Min personliga uppfattning är att det vore bra med karensregler. Är man en myndighetsföreträdare är det viktiga att man har medborgarnas förtroende, så att de litar på att man fattar beslut av rätt anledning.
*


*

Peter Nygårds, 61

*
Socialdemokratisk statssekreterare på näringsdepartementet 1994-97. Styrelseledamot i Saab från 2000 till 2010. Aftonbladet har förgäves sökt Nygårds för en kommentar.
*



*
Lena Treschow Torell, 65

*
Var ledamot i teknisk-vetenskapliga rådet vid Inspektionen för strategiska produkter från 2001 till november 2007.

*
Ledamot i Saabs styrelse sedan april 2005. Aftonbladet har förgäves sökt Treschow Teorell för en kommentar.

*

Inkomsten ökade
160 procent hos Saab
*

  • Jonas Hjelms inkomst steg med 160 procent när han gick från försvarsdepartementet till Saab. Han hade en samlad inkomst på 3,2 miljoner kronor åren 2001-05, vilket ökade till 8,3 miljoner 2006-10.
    *
  • Kent Harrskog hade en samlad inkomst på 5,6 miljoner kronor 2001-05. När han anställdes av Saab nästan fördubblades inkomsten. 2006-10 hade han en samlad inkomst på 10,2 miljoner kronor.
    *
  • Jan Nygren började som “senior advisor” på Saab 2000, och lämnade sin anställning hos bolaget 2007. Under sina åtta år som anställd i bolaget hade han en samlad inkomst på 21,9 miljoner kronor, vilket motsvarade en medelårsinkomst på 2,7 miljoner. 
    *
    Sista året han var minister i Ingvar Carlssons regering 1996 var hans årslön 960 000 kronor.

- Hittills under 2000-talet (åren 2000-2010) har vapentillverkaren Saab gjort en vinst på sammanlagt 13 miljarder kronor.

- Styrelseordförande är Marcus Wallenberg.


http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14640696.ab
*

Saab: - Vi kände inte till

vapenplanerna i Saudiarabien :)


Försvarskoncernen Saab har gjort affärer med Saudiarabien sedan 1990-talet men säger sig inte ha känt till planerna på en ny vapenfabrik i landet…:)

*
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Editors notes
UnderMattans redaktör löser världens problem!


 - Förr eller senare måste det gå upp för folk här i landet att Sverige inte är lösningen på världens problem utan en av orsakerna till problemen…

Världen ser ut som den gör för att vi svenskar hjälper massmördare och gangsters fortsätta med sin människofientliga verksamhet. De riktiga terroristerna sitter i svenska regeringen. De orsakar mer lidande på global nivå än den fiende USA medvetet skapar under sitt  “war against terror”.

Affärsidén är krig och elände på global nivå. Följ pengarna så ni hittar sanningen. Pengarna från världens globala krigsindustri, den som Sverige stöder och hjälper till att upprätthålla, går rakt ner i kassakistorna hos världens rikast familjer.

Att år efter år hjälpa alla brutala diktaturer upprätthålla sin makt och systematiskt mörda och rensa ut oliktänkande är inte demokratiarbete. Det är överlagt mord. Allt sker också bakom ryggen på befolkningen under skydd av sekretess. – Wake up people!

It’s all true, I tell you… :)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

*

—-Information från svenska regeringen till företag:—

 * 

Gulfstaterna rena guldgruvan
för svenska företag…
:)


Saudiarabien och Qatar är exempel på länder som lockar allt fler företag till exportsatsningar. Den svenska exporten till gulfregionen har ökat med omkring 20 procent de senaste åren, och länderna är allt mer intresserade av att investera i Sverige…[...]
 *
*

Tog fram Saudiavtal

- anställdes i försvarskoncern

*

SR 2012-04-07
'

*
…Själv säger Jonas Hjelm att han
aldrig har haft några dubbla lojaliteter.
 *
– De år jag var på försvarsdepartementet och var i den rollen gjorde jag det som var bäst för den politik regeringen drev, och inte vad som var bäst för Saab eller något annat företag, säger han. :) 

 

För en månad sedan avslöjade Ekot dom hemliga planerna på att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien. Men redan 2005 slöts ett ramavtal om militärt samarbete mellan länderna, som nu har kritiserats kraftigt. Johas Hjelm var med och tog fram det som statssekreterare åt dåvarande försvarsministern.

Efter valet 2006 slutade han sitt jobb precis som alla andra politiskt tillsatta tjänstemän, eftersom det blev regeringsskifte. Det var då som han erbjöds jobb på Saab, ett företag som alltså har sålt försvarsutrustning för många miljarder till Saudiarabien.
 
Aftonbladet skriver idag om en lång rad politiker och tjänstemän som gått direkt från regeringskansliet till industrin. Clas Sandgren som är ordförande för Institutet mot mutor säger att det här riskerar att väcka misstankar.

– Frågan uppstår om han eller hon har agerat för att få det här lukrativa jobbet, för att han eller hon har handlat i företagets intresse, säger han.
Det här är inget nytt problem och frågan om det borde finnas en karenstid mellan den här typen av uppdrag har väckts flera gånger. Just nu ligger det en motion till riksdagen där Miljöpartiet begär att frågan om en sån tidskarantän ska utredas.
*

På torsdag, när riksdagen ska rösta om frågan, kommer en majoritet av ledamöterna med största sannolikhet att rösta nej.
*Läs mer om motionen.
 *
Detta eftersom dom flesta av riksdagens partier inte vill ha några såna regler. Motionen har behandlats i Konstitutionsutskottet där moderaten Per Bill är vice ordförande. Han säger att det kommer att bli ett nej även denna gång.

Själv tycker Jonas Hjelm egentligen inte att det är så konstigt att många går mellan politiken och det privata näringslivet, till exempel när det gäller försvarsfrågor.
– Försvarsindustrin, inte bara Saab utan rent generellt, är tätt sammankopplad med försvarspolitik, säkerhetspolitik och utrikespolitik, och man söker naturligtvis hela tiden en kompetens, säger han.

Att försvarsindustrin får en direkt insyn i känsliga diskussioner kring vapenexporten är mycket olämpligt, enligt Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.

– Det är en fråga om trovärdighet för den offentliga förvaltningen. Man ska inte gå över direkt till vapenindustrin. Industrin och demokratin växer ihop och får samma intresse; det är väldigt osunt om det är på det sättet, säger Jonas Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt tycker att det är olyckligt att det inte finns någon karenstid för politiker och tjänstemän som lämnar politiken för näringslivet.

– Det här visar att vi behöver skärpta regler på det här området, till exempel karantänsregler. 

Jag vet att det finns på andra håll i världen, säger Jonas Sjöstedt.
*
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=10974&artikel=5055774

*
Länkar på SR
*
*

*

Många svenska företag

leverantörer till —Saudiarabien—


Evertiq 2012-03
Projekt “Simoom” har varit omtalat de senaste dagaran sedan avslöjandet kom om att Sverige skulle hjälpa Saudiarabien att bygga upp en vapenfabrik. Tanken var att svenska bolag skulle vara med på den båten.
*
Projekt Simoom beskrivs i den promoria som Sveriges radios Ekot kommit över som: “uppförande av anläggning för renovering och modifiering av pansarvärnsvapen till Saudiarabien inom ramen for projekt SIMOOM.”

Saab Bofors Dynamics är en av de underleverantörer som var tänkta att medverka i projektet, värt mångmiljardbelopp, det skriver Sveriges Radio Örebro. Flera svenska företag har också sedan tidigare varit leverantörer till Saudiarabien, exempelvis:
*
  • Ericsson  :(
  • Bofors Underwater Systems :(
  • Bofors :(
  • Hägglunds :(
  • Saab Training :(
  • Ericsson Microwaves :(
  • Saab Bofors Dynamics :(
  • Saab Tech :(
  • Saab Avitronics :(
  • Saab Microwaves :(
  • BAE Systems :(
  • Saab AB :(
  • Saab Barracuda :(
    *


*

2009… 
Handelsministern ser stora möjligheter för svenska företag i Irak Handelsminister Ewa Björling öppnade igår ett seminarium på UD om en ny rapport om de möjligheter som finns för svenska företag i Irak. 

Rapporten är framtagen av riskkapitalbolaget Swedfund tillsammans med nationalekonomen Peter Stein.

- Om prognoserna är riktiga kommer Irak att vara en av världens fem snabbast växande ekonomier de närmaste åren. Det finns väldigt mycket pengar att tjäna och det gäller att ta till vara på möjligheterna i tid, sade Peter Stein.
*

*
*
Saudiaffären: Fler artiklar
*
*
KORRUPTION I SVERIGE - SAAB och SAUDIARABIEN (2)

1 kommentar:

  1. IP:195.198.185.100
    ISP:TeliaSonera AB
    Organization:Dagens Industri
    Landed:UNDER MATTAN: KORRUPTION I SVERIGE
    undermattans.blogspot.se/2013/01/korruption-i-sverige.html

    SvaraRadera

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.