onsdag 24 april 2013

3000 nya poliser inte nog - civila ska göra polisarbete trots att brotten inte blivit fler

Poliser på väg till ett arbetspass på Rosengård i Malmö...



Det var i mitten av december 2012 som justitiedepartementet gav RPS i uppdrag att redovisa behovet av att fler skulle få utföra arbetsuppgifter som hittills har krävt polisutbildning. Uppdraget skulle redovisas senast den sista februari 2013.
*
Nu är förslagen överlämnade till regeringen. Rikspolisstyrelsen skriver bland annat att både metoder och organisation behöver förbättras, för att bättre kunna ta tillvara den resurs som de civilanställda utgör. I dag finns det ett antal legala hinder för det, vilket man nu vill att regeringen ska se över och förändra. Man menar också att det finns ”en stor enighet om att polisen har behov av att stärka kompetensen inom framförallt utredningsprocessen”.

*
Exempel på arbetsuppgifter
som RPS tycker att även civila ska kunna få göra är att hålla inledande förhör och vidta åtgärder innan en förundersökning har inletts och i vissa fall fatta beslut om beslag vid husrannsakan. Man föreslår också att regeringen ändrar lagen så att personer som exempelvis har arbetat som åklagare ska kunna få tjänstgöra som förundersökningsledare inom polisen. Där nämner man särskilt behovet av personer med specialisering inom mängdbrottsområdet.
*
Polisförbundet är starkt kritiskt
till Rikspolisstyrelsens förslag, och menar att de inte ger tillräckligt underlag för beslut.
– Vi anser att stora delar av innehållet i förslagen strider mot statens grundläggande syn på rättssäkerhet, kvalitet och effektivitet, säger förbundsordförande Lena Nitz.
*
Förbundet anser framförallt
att RPS inte har redovisat hur behovet ser ut, när det gäller att ge polisiära befogenheter till andra anställda än poliser. Man tycker inte heller att effekterna och konsekvenserna av förändringarna har analyserats tillräckligt.
– Genomförs förslaget blir det otydliga roller mellan poliser och civilanställda, vilket varken är bra för allmänheten eller organisationen, säger Lena Nitz.
*
Utöver de utökade befogenheterna
för civila vill RPS även ha en kortare polisutbildning för specialister. Man nämner att behovet av olika specialistfunktioner har ökat, bland annat inom teknik, ekonomi och miljö. En polisutbildning för specialister kräver inte någon lagändring och i promemorian skriver man att en sådan kommer att utvecklas och anordnas. Det blir Polishögskolan som får uppdraget att göra det och arbetet påbörjas redan i år.
*
 http://polistidningen.se/2013/02/kritik-mot-forslag-om-utokade-befogenheter-for-civila/
 *

Brotten blir INTE fler...
*

(Ännu) Fler ska kunna bli poliser...

Utöver de utökade befogenheterna för civila vill RPS även ha en kortare polisutbildning för specialister.

I en särskild promemoria beskriver RPS att man planerar införa en utbildning så att civila specialister ska kunna bli poliser. Man nämner att behovet av olika specialistfunktioner har ökat, bland annat inom teknik och ekonomi. Men ”många arbetsuppgifter i den operativa polisverksamheten kräver att man är polis och många vägar är därför stängda inom polisen om man inte har en polisiär kompetens”.
*
Behovet av ”fler poliser inom polisen” är ett skäl till att RPS vill låta specialister bli poliser. Ett annat är att det i dag saknas karriärmöjligheter för många civila inom polisen. Att låta dem bli poliser skulle göra att fler vill stanna kvar, tror RPS.
*
 http://polistidningen.se/2013/03/lagandringar-kan-oppna-fler-dorrar-for-civila-inom-polisen/
 *
 *
*
3000 nya poliser inte nog - civila ska göra polisarbete trots att brotten inte blivit fler
*
Läs också:

POLISENS STATISTIK = EPIC FAIL?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

KOMMENTARER

Kommentera helst angående ämnet i artiklarna.
Juridiskt ansvar gentemot slavägarna (myndigheter) ligger helt hos kommentatorn. Uppenbara olagligheter inom hat och hets samt Bullshit & Trollshit plockas bort.